ΛΑΚΩΝΙΑ. Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6), η Τ.Ε. Λακωνίας του ΚΚΕ αναδεικνύει το «καπιταλιστικό σύστημα» ως «τον πραγματικό ένοχο που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Συγκέντρωση την Κυριακή 13/6, στις 11:00, στην πλατεία του Κοσμά

Επιπλέον, η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ Λακωνίας καλεί «…τα εργατικά σωματεία, τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, τους φορείς και τα λαϊκά στρώματα του νομού την Κυριακή 13 Ιουνίου στις 11 το πρωί στην πλατεία του Κοσμά».

Για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και των Προέδρων και Κοινοτικών Συμβουλίων Κοσμά και Καρυών (Αράχωβας).

Η ανακοίνωση έχει ως εξής

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021

Ο ΟΗΕ το 1972 θεσμοθέτησε την 5η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Όπως λένε: «Η φετινή ημέρα περιβάλλοντος 2021 θα αποτελέσει την απαρχή της Διεθνούς δεκαετίας δράσης 2021-2030 για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των Ηνωμένων Εθνών... είναι η ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές και τις πόλεις μας να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες».

Τα λένε αυτά, αυτοί ακριβώς που έχουν την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση!

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος θα ακούσουμε πάλι τις υποκριτικές δηλώσεις των αστικών κομμάτων της ΝΔ , του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Πως, δήθεν ανησυχούν για την καταστροφή των δασών, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, το ανθυγιεινό περιβάλλον των πόλεων, την έλλειψη μέτρων Πολιτικής Προστασίας, την επιστημονική συζήτηση για την κλιματική αλλαγή.

Θα μιλήσουν γενικά και αόριστα για την ανθρώπινη δραστηριότητα και για τη βιομηχανική ανάπτυξη που ευθύνεται για την επιβάρυνση στη φύση και θα συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο πού είναι το καπιταλιστικό σύστημα το οποίο θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Το περιβάλλον βρίσκεται στο στόχαστρο των πολυεθνικών απ’ τη μία, ως δεξαμενή ανεξέλεγκτης άντλησης πρώτων υλών, απόρριψης των αποβλήτων τους και απ’ την άλλη ως ένας ακόμη κερδοφόρος τομέας επενδύσεων.

Όλες οι διεθνείς διασκέψεις τους, για την κλιματική αλλαγή, αναδεικνύουν διαφωνίες, αντιθέσεις και συμβιβασμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, στον καθορισμό των στόχων, των μηχανισμών ελέγχου, στην κατανομή της χρηματοδότησης. Οι κάθε φορά «αποφάσεις» τους πάνε χέρι - χέρι με το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων παιδιών, τη δίψα, την πείνα, τις επιδημίες, τις φυσικές καταστροφές, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, τις μαζικές καταστροφές πληθυσμών και υποδομών από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Οι αντιθέσεις και οι συμβιβασμοί, που αποτυπώνονται στις διεθνείς συμφωνίες τους, αφορούν τους ανταγωνισμούς για τα κέρδη και τα μερίδια αγοράς ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη διαπάλη ανάμεσα στους μεγάλους ομίλους πετρελαίου και σ’ αυτούς της λεγόμενης «πράσινης ενέργειας».

Είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, που τελικά ταυτίζεται με την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και πίσω της βρίσκεται η εκμετάλλευση του πλούτου που παράγουν οι εργάτες, η λεηλασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της Γης.

Ειδικότερα, οι ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους και ο ανταγωνισμός με τη Κίνα και την Ρωσία, ευθύνονται για τεράστιες οικολογικές καταστροφές και το ξερίζωμα από τις πατρίδες τους εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, την καταστροφή μνημείων της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, του φυτικού και ζωικού πλούτου, των υποδομών.

Είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που απαιτεί:

  • Να πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα για να κερδίσουν οι όμιλοι των ΑΠΕ που θα στήνουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά σε κάθε βουνό, ακόμα και στη θάλασσα.
  • Να πληρώσουμε πανάκριβα, στη Λακωνία και σε όλη την Πελοπόννησο, τη διαχείριση των σκουπιδιών από τη ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ με 5-πλασιασμό και βάλε των δημοτικών τελών.
  • Να δεχτούμε πως οι επιχειρήσεις δεν χρειάζονται αδειοδότηση, γιατί αυτορυθμίζονται και πως προστατεύουν το περιβάλλον μόνες τους, με βάση το νέο «περιβαλλοντικό νόμο».

Το περιβάλλον μπορεί πραγματικά να το υπερασπίσει ο ίδιος ο λαός, όταν αποφασίσει να διώξει οριστικά από τη διακυβέρνηση τα αστικά κόμματα και να πάρει ο ίδιος την εξουσία, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, θέτοντας κάτω από το δικό του σχέδιο και έλεγχο την οικονομία.

Τότε θα μπορέσει πραγματικά να ικανοποιήσει την ανάγκη του να ζήσει σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, για να προστατέψει την υγεία του και συνολικά τις ανάγκες του, να ζήσει με ευημερία και όχι με μεμψιμοιρία.

Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ Λακωνίας καλεί τα εργατικά σωματεία, τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, τους φορείς και τα λαϊκά στρώματα του νομού μας να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας καθώς και των Προέδρων και Κοινοτικών Συμβουλίων Κοσμά και Καρυών (Αράχωβας) την Κυριακή 13 Ιουνίου στις 11 το πρωί στην πλατεία του Κοσμά.

Εκεί όπως λέει το κάλεσμα, «…να συντονίσουμε τον αγώνα μας για τη σωτηρία του Πάρνωνα και των άλλων ορεινών όγκων στη Πελοπόννησο. Να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ σε αυτά τα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις