«Οι πολίτες της Λακωνίας πρέπει να πούμε “άντε γειά”… Η μοιρολατρική αποδοχή τετελεσμένων δεν είναι ρεαλισμός αλλά δολοφονία της δημιουργικότητας και της εξέλιξης… Κανείς δεν σώζεται αν και ο ίδιος δεν θέλει να σωθεί… Λακωνία! Κομμένος νομός στη μέση... Αλόγιστη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας… Επενδύσεις χωρίς θέσεις εργασίας… Πανεπιστημιακές σχολές συρρικνωμένες και υποβαθμισμένες… Μουσείο στα λόγια… Αγρότες επιβαρυμένοι… Κανένα σχέδιο για τους υδατικούς πόρους… Οι νέοι συνεχίζουν να φεύγουν από τον νομό… Οι δημιουργικές δυνάμεις του νομού ασφυκτιούν… Σε αυτή τη Λακωνία δεν μπορώ να εντοπίσω κάποια θετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, αν και είμαστε στο μέσο της θητείας της»

ΛΑΚΩΝΙΑ. Στις 7 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 2 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Το μέσο της διακυβέρνησης αποτελεί σημείο καμπής, κρίσιμο, για κάθε Διοίκηση.

Είναι στιγμή απολογισμού του παρελθόντος και υπολογισμού του μέλλοντος. Στιγμή αξιολόγησης δυνάμεων και επικαιροποίησης στόχων.

Στη συγκυρία αυτή και με αφορμή την περιοδεία του πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το notospress.gr απευθύνθηκε στην κα Φεβρωνία Πατριανάκου, πρώην βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας στη Λακωνία, για να περιγράψει αυτή, πώς βλέπει να εφαρμόζεται στο νομό το αναπτυξιακό υπόδειγμα που ευαγγελίστηκε η κυβέρνηση.

Στην κούρσα για την περιλάλητη «ανάπτυξη», δεν ξεκινάμε όλοι από τις ίδιες αφετηρίες.

Ερώτηση:

Δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Η Λακωνία πρέπει να είναι ικανοποιημένη για τη θέση και κατάστασή της σε σχέση με άλλους νομούς σε ό,τι αφορά στην Κυβερνητική πολιτική;

Απάντηση:

«Αν προηγείται ο σχεδιασμός με βάση τα έργα υποδομής που υπάρχουν ήδη και όχι ο σχεδιασμός με βάση τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου, τότε οι πολίτες της Λακωνίας θα πρέπει να πούμε, “Άντε γεια”.

Αυτή τη δήλωση δεν την κάνω τώρα, την είχα κάνει το 2014, ως βουλευτής Λακωνίας, από τα έδρανα του Κοινοβουλίου, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση που στήριζα με την ψήφο μου. Τη θυμίζω για να προλάβω όσους επιχειρήσουν να ερμηνεύσουν την απάντησή μου ανατρέχοντας στον προ διετίας ανέντιμο και αναιτιολόγητο εξοστρακισμό μου από τη Λακωνία και την τότε εκλογική αναμέτρηση.

Από τότε ο χρόνος που παρήλθε επιδείνωσε την κατάσταση στον νομό.

Ένας ασφαλής αυτοκινητόδρομος μέχρι τη Σπάρτη και μετά οδικοί άξονες χαμηλής ταχύτητας και υψηλής επικινδυνότητας, με αφρόντιστα γεφύρια που κόβουν το νομό στα δύο. Συνδυαστικές μεταφορές, με αεροδρόμιο, χρηστικά λιμάνια, υδατοδρόμια; Ούτε λόγος.

Εγκαίρως είχα προειδοποιήσει ότι η αλόγιστη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς ενημέρωση και γνώση της τοπικής κοινωνίας όχι μόνο δεν συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του νομού, αλλά μεταλλάσσει και τη φυσιογνωμία του. Ο νομός έχει πλέον, δυσανάλογα πολλά, εγκατεστημένα και δρομολογημένα αιολικά πάρκα σε περιοχές μοναδικής περιβαλλοντικής και πολιτισμικής αξίας και σταδιακά μετατρέπεται σε “αιολική μπαταρία” της Πελοποννήσου.

Στην πλέον τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή ποντίστηκε το υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτροδότησης της Κρήτης και κατασκευάστηκαν μόνιμες εγκαταστάσεις και εναέριοι πυλώνες, δημιουργώντας αρνητικά τετελεσμένα στον νομό. Επενδύσεις χωρίς θέσεις εργασίας και με ελάχιστα ανταποδοτικά οφέλη σε σχέση με την επιβάρυνση στην πολύπλευρη τουριστική ανάπτυξη του νομού.

Οι πανεπιστημιακές σχολές όχι μόνο δεν συνδέθηκαν με την τοπική ανάπτυξη, αλλά συρρικνώθηκαν και υποβαθμίστηκαν.

Μουσείο, αναβάθμιση και αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων ακόμη στα λόγια.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα στο κόστος παραγωγής, χωρίς ταυτόχρονα να έχει δρομολογηθεί κανένα πρόγραμμα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας τους.

Συνολικό σχέδιο αξιοποίησης των υδάτινων πόρων του νομού με προγραμματισμό υλοποίησης των έργων, μέχρι τώρα ανύπαρκτο.

Οι νέοι συνεχίζουν να φεύγουν από τον νομό, οι θέσεις εργασίας λιγοστεύουν και το κυνήγι των επιδομάτων και των ολιγόμηνων συμβάσεων εργασίας σε δημόσιους φορείς έχει γίνει μάστιγα οπισθοδρόμησης και μέσο πολιτικής χειραγώγησης. Οι δημιουργικές δυνάμεις του νομού ασφυκτιούν.

Σε αυτή τη Λακωνία, εξαιρουμένων των δράσεων της Περιφέρειας, δεν μπορώ να εντοπίσω κάποια θετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, αν και είμαστε στο μέσο της θητείας της.

Η πανδημία απορροφά σχεδόν το σύνολο της Κυβερνητικής δράσης, και μάλιστα, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία μετά το πρώτο κύμα. Οι υπόλοιποι τομείς δραστηριότητας έχουν αφεθεί στην όποια κεκτημένη ταχύτητα, βάσει της αρχής της αδράνειας.

Ως ασχολούμενη με την πολιτική, θα περίμενα από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ειδικά για τη Λακωνία, ως ανταπόδοση ιστορικής οφειλής αλλά και παραταξιακής πολιτικής στήριξης, να οργανώσει και να υλοποιήσει ολοκληρωμένο σχέδιο προκειμένου να αναδειχθεί η στρατηγική θέση του νομού και οι αναπτυξιακές του δυνατότητες. Ενός νομού, που λόγω εγκατάλειψης και στρεβλής ανάπτυξης, βιώνει τα χαρακτηριστικά παραμεθορίου νομού, συμπληρωματικού για τις αναπτυξιακές ανάγκες των όμορων νομών.

Όσο αυτό δεν συμβαίνει, ως πολίτης της Λακωνίας θα απαντήσω στο ερώτημά σας με δύο λέξεις: “Άντε Γεια”».

Υ.Γ.: Απευθυνόμενη στους συμπατριώτες μου επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο. Η μοιρολατρική αποδοχή τετελεσμένων δεν είναι ρεαλισμός αλλά δολοφονία της δημιουργικότητας και της εξέλιξης. Κανείς δεν σώζεται αν και ο ίδιος δεν θέλει να σωθεί. Αν δεν είναι έτοιμος να καταβάλει και το αντίστοιχο κόστος, χάριν του μελλοντικού οφέλους.

Η Φεβρωνία Πατριανάκου

Γεννήθηκε στην Αθήνα, την 1η / 4 /1962. Kατάγεται από τη Λακωνία. Έγγαμη με τον Δημήτρη Καραΐσκο. Έχουν δύο γιους, τον Ευθύμιο και τον Πέτρο.

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Oμιλεί Αγγλικά και Γαλλικά.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

 • Βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία το 2007-2009.
 • Εξελέγη Βουλευτής Λακωνίας στις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012.
 • Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων
 • Μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

 • Ασχολήθηκε ενεργά με τον φοιτητικό συνδικαλισμό στο Πολυτεχνείο και θήτευσε ως εκλεγμένο μέλος στα αντίστοιχα θεσμικά όργανα.
 • Διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών.
 • Διετέλεσε εκλεγμένο μέλος στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
 • Διετέλεσε Νομάρχης Κυκλάδων.
 • Υποψήφια Ευρωβουλευτής στις εκλογές του 2004.
 • Εκλεγμένο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Ν.Δ. από το 2004 έως και το 2010.
 • Το 2007, εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας.
 • Τον Φεβρουάριο του 2009, ανέλαβε Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, ορίστηκε Εκπρόσωπος Τύπου.
 • Το 2010, στο 8ο Συνέδριο της ΝΔ εξελέγη στην Πολιτική Επιτροπή.
 • Το 2011, ορίστηκε μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Στελεχών της Ν.Δ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις