ΕΛΛΑΔΑ, «Επιτέλους η κυβέρνηση μας άκουσε, στο θέμα της παραμονής των εργατών γης», είπε στο notospress.gr o Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης.

Ικανοποίηση επικρατεί στον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αφού θετικά ανταποκρίθηκαν τα συναρμόδια υπουργεία στο, δια επιστολής, αίτημα του Σταύρου Αραχωβίτη και της Ολυμπίας Τελιγιορίδου, για παράταση της παραμονής εργατών γης και μάλιστα χωρίς επιπρόσθετο κόστος για τους αγρότες.

Όπως ανέφεραν στην από 19/7 επιστολή, η αναπληρώτρια τομεάρχης και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «…με την αναμενόμενη ΚΥΑ οι εργοδότες αγρότες υποχρεούνται σε

  • καταβολή νέου παράβολου 30 € για την παράταση της Βίζας και
  • προσκόμιση ασφαλιστηρίου συμβολαίου από Ιδιωτική Ασφαλιστική Εταιρεία, κόστους περίπου 80 € ανά ασφαλιζόμενο εργάτη γης, υποχρεώσεις μη απαιτητές κατά την αρχική είσοδό των εργατών γης στη χώρα.

Είναι αντιληπτό, πως σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες, η απόφαση για την οικονομική επιβάρυνση στην παράταση παραμονής των εργατών οδηγεί στην πράξη σε αδυναμία για την εργασία της συγκομιδής των προϊόντων.

Κατόπιν αυτών ζητούμε να επιληφθείτε του θέματος άμεσα ώστε να υπάρξει αλλαγή των όρων της ΚΥΑ και να προχωρήσετε στην παράταση παραμονής εργατών γης χωρίς επιπρόσθετο κόστος για τους αγρότες».

Στην επιστολή, επίσης, τονίστηκε:

«Ο αγροτικός κόσμος στο σύνολο της Ελληνικής Περιφέρειας βάλλεται τα τελευταία χρόνια σε πολλαπλά επίπεδα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19 δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων.

Εκτός των παραπάνω όσων η παραγωγή κατάφερε να σωθεί καλούνται να αντιμετωπίσουν τις πρακτικές δυσκολίες της συγκομιδής της με τα εμπόδια που προκύπτουν από την παράταση παραμονής των αλλοδαπών εργαζομένων προσωρινής απασχόλησης στην εποχική αγροτική οικονομία».

Σε απαντητική επιστολή , που υπογράφει η υφυπουργός Μετανάστευσης κ. Σοφία Βούλτεψη, αναφέρεται ότι «…το ζήτημα έχει επιλυθεί από τις 22 Αυγούστου».

Χωρίς επιπλέον κόστη και επιβαρύνσεις

Η κα Βούλτεψη, προσθέτει πως για την παράταση της προσωρινής απασχόλησης των εργατών γης για επιπλέον 90 ημέρες απαιτείται, «… μόνο αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας, φωτοτυπία του διαβατηρίου του εργαζομένου και φωτογραφία του, τα οποία υποβάλλονται στην κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση Αλλοδαπών ή στη Διεύθυνση Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς επιπλέον κόστη και επιβαρύνσεις».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις