ΚΟΣΜΟΣ. Ερώτηση* σχετικά με το επικίνδυνο έλλειμμα προσφοράς στις αγορές πετρελαίου που οδηγεί σε ενεργειακή κρίση κατέθεσε ο μη εγγεγραμμένος Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός στην Κομισιόν

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Στελέχη της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου επικρίνουν τις κυβερνήσεις και τους ακτιβιστές για το κλίμα που ζητούν από τις εταιρείες να σταματήσουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα, λέγοντας ότι αυτό θα προκαλέσει ενεργειακές ελλείψεις την επόμενη δεκαετία. Η Saudi Aramco ανακοίνωσε ότι η ικανότητα παραγωγής πετρελαίου σε όλο τον κόσμο μειώνεται ραγδαία και κάλεσε τις εταιρείες να επενδύσουν περισσότερα στην παραγωγή του «μαύρου χρυσού».

Σύμφωνα με τον CEO της Saudi Aramco, το γεγονός ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί κατά 70% φέτος στα 85 δολάρια το βαρέλι περίπου, εμπνέει ανησυχία, ενώ χώρες με μεγάλη κατανάλωση, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ινδία, έχουν ήδη ζητήσει από τους παραγωγούς να αντλήσουν περισσότερες ποσότητες πετρελαίου.

Το έλλειμμα προσφοράς στις αγορές πετρελαίου θα μπορούσε να επιδεινωθεί το 2022 εάν περισσότεροι άνθρωποι αρχίσουν ξανά, μετά τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού, να μετακινούνται αεροπορικώς.

Δεδομένων των όσων αναφέρθηκαν, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Έχει λάβει τα μέτρα της απέναντι στην διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση;
  2. Επιμένει ακόμη να επενδύει στις αναξιόπιστες ΑΠΕ και στην μείωση εκπομπών άνθρακα αψηφώντας τις συνέπειες;»

(*) Την αποκλειστική ευθύνη για τις απόψεις που δηλώνονται φέρει ο Ευρωβουλευτής. Οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις