ΕΛΛΑΔΑ. Οξύτατη είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην τροπολογία για τις εφημερίδες, που έφερε νύχτα η Κυβέρνηση στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο τού υπ. Εσωτερικών, ο Γιάννης Οικονόμου, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για θέματα ΜΜΕ, τροποποιεί τον νόμο περί αστικής ευθύνης του Τύπου (1178/1981).

  • «Πρωτοφανής έλεγχος του Τύπου» - «Αντιλαμβάνεται ότι πέφτει και θέλει να ελέγξει τα πάντα»

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «…Η νυχτερινή τροπολογία Μητσοτάκη για τον πρωτοφανή έλεγχο του Τύπου είναι ενδεικτική της κατάστασής του: Αντιλαμβάνεται ότι πέφτει και θέλει να ελέγξει τα πάντα»

  • «Καταπάτηση των άρθρων 14 και 15 του Συντάγματος»

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ θεωρεί αντισυνταγματικό να δίνεται, από την εν λόγω τροπολογία, το δικαίωμα στο ΕΣΡ που είναι υπεύθυνο για τα κανάλια και τα ραδιόφωνα να επιβάλει πρόστιμα στις εφημερίδες, «…τα οποία θα τα πληρώνει ο μέτοχος και όχι η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα»

Μάλιστα, όπως τονίστηκε, «Η ταύτιση φυσικών με νομικά πρόσωπα γίνεται επιλεκτικά μόνο για τις εφημερίδες»

  • «Δώρο σε ιδιωτικό μονοπώλιο: Το πρακτορείο διανομής, εισπράττει τα πρόστιμα στο όνομα του Δημοσίου!»

«Ανήκουστο», χαρακτηρίζεται το γεγονός πως η τροπολογία ορίζει ότι το πρακτορείο διανομής, θα εισπράττει τα πρόστιμα στο όνομα του Δημοσίου! «Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι άλλο δώρο θα σκεφτεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο», σχολιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

  • «Επικίνδυνο πλαίσιο λογοκρισίας του Τύπου»

Εν κατακλείδι, «…η απόκτηση αρμοδιότητας του ΕΣΡ σε ένα τέτοιο ζήτημα δημιουργεί ένα επικίνδυνο πλαίσιο λογοκρισίας του Τύπου», υπογραμμίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την τροπολογία Οικονόμου

«Η νυχτερινή τροπολογία Μητσοτάκη για τον πρωτοφανή έλεγχο του Τύπου είναι ενδεικτική της κατάστασής του: Αντιλαμβάνεται ότι πέφτει και θέλει να ελέγξει τα πάντα. Όμως στην προσπάθειά του αυτή δεν καταλαβαίνει ότι το μόνο που κάνει είναι να επιταχύνει την πτώση του.

Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, το ΕΣΡ, το οποίο βάσει Συντάγματος έχει αρμοδιότητα για κανάλια και ραδιόφωνα επειδή κατέχουν δημόσιες συχνότητες, θα έχει το δικαίωμα να επιβάλει επαναληπτικά πρόστιμα στις εφημερίδες, τα οποία θα τα πληρώνει ο μέτοχος και όχι η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα. Πρόκειται για ευθεία καταπάτηση των άρθρων 14 και 15 του Συντάγματος, καθώς και του Νόμου για τις Ανώνυμες Εταιρείες.

Η ταύτιση φυσικών με νομικά πρόσωπα που γίνεται επιλεκτικά μόνο για τις εφημερίδες, δημιουργεί ενδιαφέροντες συνειρμούς: Με τη λογική αυτή, οι μέτοχοι σε εκδοτικές εταιρίες με μεγάλα χρέη θα πρέπει να καλύπτουν από την προσωπική τους περιουσία τις οφειλές. Με λίγα λόγια και ένα τυχαίο παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να πληρώσει τα δανεικά και αγύριστα του Κήρυκα Χανίων ή ακόμα και της ΝΔ από την προσωπική του περιουσία.

Έχει ενδιαφέρον επίσης πως η σπουδή του κ. Μητσοτάκη εξαντλείται στις εφημερίδες και αφήνει εκτός τα κανάλια, τα ραδιόφωνα και τα σάιτ. Γιατί ένας καναλάρχης ή ιδιοκτήτης σάιτ να μην πληρώνει από την προσωπική του περιουσία τα πρόστιμα του καναλιού ή της ιστοσελίδας του;

Όσο για το ανήκουστο, δηλαδή το πρακτορείο διανομής, να εισπράττει τα πρόστιμα στο όνομα του Δημοσίου, δεν μπορούμε να φανταστούμε τι άλλο δώρο θα σκεφτεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πάντα στην πλευρά της διαφάνειας. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να δηλώνονται οι εκδότες των εφημερίδων, αλλά αυτό γιατί δεν επεκτείνεται και στις ιστοσελίδες; Μόνο για τις εφημερίδες ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη η διαφάνεια; Γιατί ψήφισαν νόμο για να μην κάνουν δήλωση πόθεν έσχες οι ιδιοκτήτες καναλιών, ενώ ο τελευταίος εργαζόμενος δημοσιογράφος είναι υπόχρεος;

Η απόκτηση αρμοδιότητας του ΕΣΡ σε ένα τέτοιο ζήτημα δημιουργεί ένα επικίνδυνο πλαίσιο λογοκρισίας του Τύπου, που με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση και τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό θα απέχει πολύ από τον καλώς εννοούμενο έλεγχο.

Η Δημοκρατία και η ελευθερία της γνώμης δεν μπορεί να περιοριστεί από κανέναν Μητσοτάκη.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις