ΚΟΣΜΟΣ. Ερώτηση* μη εγγεγραμμένου Ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού προς την Κομισιόν για την ύπαρξη καρκινογόνου ουσίας στις μπατονέτες των rapid test.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Τα rapid test, αποτελούν πλέον μια επιβεβλημένη “συνήθεια” για εκατομμύρια ανεμβολίαστους πολίτες. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο κατασκευαστής των στειλεών (δειγματοληπτικών μπατονετών) των rapid test του Covid-19, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια, παραδέχεται την ύπαρξή του Οξειδίου του Αιθυλενίου (Ethylene Oxide – ΕΟ), προκαλεί αντιδράσεις. Βάσει του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών (ECHA), το Οξείδιο του Αιθυλενίου είναι απαγορευμένη ουσία λόγω του ότι έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνος, μεταλλαξιογόνος και τοξική. Όπως επιβεβαίωσε με επιστολή του ο κατασκευαστής, οι στειλεοί τύπου MFS-96000BQ αποστειρώνονται με Οξείδιο του Αιθυλενίου (sterilized ΕΟ – Ethylene Oxide)! Οι συγκεκριμένοι στειλεοί είχαν προηγουμένως ελεγχθεί εργαστηριακά στην Κύπρο, όπου ανιχνεύθηκε η ύπαρξη της απαγορευμένης αυτής ουσίας σε επίπεδο συγκέντρωσης 36 φορές πιο πάνω από το όριο ανίχνευσης της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε. Βάσει των παραπάνω ανησυχητικών για τη δημόσια υγεία ευρημάτων, ερωτάται η Επιτροπή:

1.Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, δεδομένου του ότι σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία ανιχνεύθηκαν <2μg/g (δηλ. μέχρι και 1.99μg/g) ΕΟ σε χρόνο 8-14 μέρες μετά την αποστείρωση του υλικού;

2.Έχει ελεγχθεί ο εν λόγω ιατρικός εξοπλισμός για το κατά πόσο είναι συμβατός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (MDR – Medical Device Regulation EE 2017/745);»

(*) Την αποκλειστική ευθύνη για τις απόψεις που δηλώνονται φέρει ο Ευρωβουλευτής. Οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις