ΚΟΣΜΟΣ. Ερώτηση απηύθυνε στην Κομισιόν ο Γιάννης Λαγός για στους άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους του Βρετανικού Μουσείου όπου βρίσκονται τα κλεμμένα από τον Λόρδο Έλγιν γλυπτά του Παρθενώνα.

Υπό άθλιες συνθήκες τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

«Πολλές φορές στο παρελθόν έχει επισημανθεί η κακή κατάσταση των χώρων στο Βρετανικό Μουσείο, όπου εκτίθενται μερικά από τα γλυπτά των αετωμάτων, των μετοπών, αλλά και της ζωφόρου του Παρθενώνα τα οποία αφαιρέθηκαν, κλάπηκαν και μεταφέρθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν, από το 1799 μέχρι το 1803. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχει προηγούμενο, καθώς τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, είναι εκτεθειμένα σε άθλιες και προσβλητικές συνθήκες μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το Λονδίνο στα τέλη Ιουλίου οι οποίες είχαν ως συνέπεια την εισροή υδάτων στις ελληνικές γκαλερί. Σημειώνεται ότι η έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο επρόκειτο να ανοίξει για το κοινό στο τέλος Ιουλίου μετά από επτάμηνο κλείσιμο λόγω του lockdown και εργασιών συντήρησης, κάτι το οποίο δεν συνέβη τελικά λόγω των βροχοπτώσεων της 25ης Ιουλίου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να στηρίξει το διαρκές και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών στη γενέθλια γη τους , βάσει της αρχής της διατήρησης της ακεραιότητας των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς;»

Την αποκλειστική ευθύνη για τις απόψεις που δηλώνονται φέρει ο Ευρωβουλευτής. Οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις