ΚΟΣΜΟΣ. Ερώτηση* κατέθεσε ο μη εγγεγραμμένος Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός στην Κομισιόν για την επερχόμενη έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι ειδικοί της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου, με τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα. Οι τιμές του φυσικού αερίου σπάνε το τελευταίο δίμηνο το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και, ειδικά στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει πλέον τα 15 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu εν μέσω σοβαρών ελλείψεων και μειωμένων εισαγωγών από την Ρωσία. Κατά συνέπεια, έχουμε αύξηση του πληθωρισμού και, όπως επισημαίνει το Bloomberg, πολλές βιομηχανίες με υψηλή ενεργειακή εξάρτηση (πχ χαλυβουργία) θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής τους. Η εκτίναξη των τιμών σημειώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες διότι ο παρατεταμένος και βαρύς χειμώνας των lockdown εξάντλησε τα αποθέματα τα οποία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και πλέον.

Η έκρηξη στις τιμές της ενέργειας έχει ήδη εκτοξεύσει και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος πανευρωπαϊκά. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία και η Gazprom κλείνουν τις στρόφιγγες προκειμένου να καλύψουν τις εσωτερικές ανάγκες της Ρωσίας αλλά και της αυξημένες ανάγκες της Ασίας καταδικάζοντας την Ευρώπη σε ενεργειακή «ασφυξία».

Ερωτάται η Επιτροπή:

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που είναι προ των πυλών;»

(*) Την αποκλειστική ευθύνη για τις απόψεις που δηλώνονται φέρει ο Ευρωβουλευτής. Οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις