ΚΟΣΜΟΣ. Για τις επιπτώσεις της Συμφωνίας AUKUS στην διεθνή διπλωματία κατέθεσε ερώτηση* στην Κομισιόν ο μη εγγεγραμμένος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Με την συμφωνία AUKUS ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκουν την ανάσχεση της επιρροής της Κίνας στη ζώνη του Ινδικού – Ειρηνικού, η οποία υπονομεύει τις γαλλικές βλέψεις στην περιοχή.

H Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την ανάπτυξη οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων στα πλαίσια του AUKUS με αποτέλεσμα να ακυρώσει μια παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ και η Γαλλία με τη σειρά της να ανακαλέσει του πρέσβεις της από ΗΠΑ και Αυστραλία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Για ποιο λόγο δεν κατάφερε να προλάβει τις αρνητικές αυτές εξελίξεις, δεδομένου του ότι ήδη από το 2018 έχει αναλάβει να διαπραγματευτεί συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία; Προτίθεται να βοηθήσει τη Γαλλία να διεκδικήσει δικαστικά όσα έχασε απο την αθέτηση της συμφωνίας εκ μέρους της Αυστραλίας;

2.Εξακολουθεί να θεωρεί ότι το Brexit θα οδηγήσει τη Βρετανία σε διεθνή διπλωματική απομόνωση;»

(*) Την αποκλειστική ευθύνη για τις απόψεις που δηλώνονται φέρει ο Ευρωβουλευτής. Οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις