ΚΟΣΜΟΣ. Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την Ε.Ε. ζητά με ερώτησή* του στην Κομισιόν ο μη εγγεγραμμένος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η Μικρασιατική καταστροφή (1922) θεωρείται η μεγαλύτερη συμφορά του Ελληνισμού διαχρονικά. Με την Συνθήκη της Λωζάννης και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, ο ελληνισμός της Ανατολής εξαφανίστηκε ύστερα από δύο χιλιάδες χρόνια και περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες ήρθαν υπό άθλιες συνθήκες στην μητροπολιτική Ελλάδα. Η μικρασιατική καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα 25.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες από ελληνικής πλευράς, ενώ οι άμαχοι νεκροί υπολογίζονται πάνω από 600.000. Αποκορύφωμα η πυρπόληση της αρμενικής και της ελληνικής συνοικίας της Σμύρνης. Το κάψιμο των σπιτιών ανάγκασε τους κρυμμένους σε αυτά Χριστιανούς να βγουν έξω στους δρόμους, με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι που είχαν γλιτώσει από τις προηγούμενες σφαγές, να πέφτουν στα χέρια των Τούρκων και να υφίστανται τρομερούς βασανισμούς πριν τον θάνατό τους.

Με αφορμή την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος η οποία καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, ερωτάται η Επιτροπή:

-Προτίθεται να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην Άγκυρα ότι η ιστορική μνήμη της Ε.Ε. είναι ισχυρή και δεν θα ανεχθεί παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας στο μέλλον;»

(*) Την αποκλειστική ευθύνη για τις απόψεις που δηλώνονται φέρει ο Ευρωβουλευτής. Οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις