ΕΛΛΑΔΑ. Ερώτηση* κατέθεσε στην Κομισιόν ο μη εγγεγραμμένος Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«O οικονομικός όλεθρος που συνεπάγεται ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, αναμένεται να κατακρημνίσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή οικονομία. Ήδη ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επίσημα έφτασε τον Απρίλιο στο 7,4%, με αυξητικές τάσεις αν συνεχιστούν ο πόλεμος και η ενεργειακή ακρίβεια. Όσο για την ανάπτυξη, αυτή πλέον προσδιορίζεται στο 1,2% από 3,5% που ήταν ο στόχος πριν από τον πόλεμο. Ωστόσο, ακόμα και αν οι εχθροπραξίες σταματήσουν άμεσα, αυτό δεν σημαίνει πως τελειώνουν τα προβλήματα στην οικονομία της Ευρώπης, καθώς η ζημιά είναι ήδη ανυπολόγιστη. Ούσα εξαρτημένη από τις δυο εμπόλεμες χώρες, όχι μόνο όσον αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και από μια σειρά βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων, η ΕΕ βρίσκεται σε δεινή θέση. Αυτό που έρχεται για την ΕΕ είναι ένα οικονομικό χάος με δυστυχείς πολίτες που καλούνται να πληρώσουν το κόστος, ενώ η ανάγκη για τη θέσπιση ενός νέου Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στα πρότυπα αυτού που θεσπίστηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Διαθέτει ρεαλιστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην απευκταία περίπτωση πλήρους διακοπής παροχής ρωσικού φυσικού αερίου;

2.Ποια εν γένει μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε να απορροφήσει τους κραδασμούς και αυτής της πρωτοφανούς κρίσης;»

(*) Την αποκλειστική ευθύνη για τις απόψεις που δηλώνονται φέρει ο Ευρωβουλευτής. Οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις