ΕΛΛΑΔΑ. Ερώτηση* κατέθεσε στην Κομισιόν ο μη εγγεγραμμένος Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός για την παιδική εργασία σε ορυχεία του Κονγκό.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Στα «ορυχεία του τρόμου» στο Κονγκό εργάζονται ως σκλάβοι παιδιά ακόμα και 4 ετών για 12 ώρες τη μέρα έναντι ποσού που ισοδυναμεί με 0,10 σεντς του ευρώ, υπό την απειλή βίας, στην εξόρυξη κοβαλτίου, ενός ορυκτού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή κινητών τηλεφώνων. Το Κονγκό θεωρείται ο μεγαλύτερος προμηθευτής του κοβαλτίου με ποσοστό που ξεπερνά το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Το πολύτιμο αυτό ορυκτό είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιεί η Apple για την κατασκευή των iPhone και iPad, το οποίο προμηθεύεται για λογαριασμό της η κινέζικη εταιρία Huayou. Το κοβάλτιο είναι άκρως απαραίτητο για τη λειτουργία των μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούνται στα κινητά, αλλά και στους υπολογιστές. Η Apple, μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων, δήλωσε πως σταματά να προμηθεύεται κοβάλτιο από το Κονγκό. «Η νέα πολιτική θα ισχύσει έως ότου η αλυσίδα προμηθευτών του κοβαλτίου παρουσιάσει τους απαραίτητους κανόνες προστασίας για τους εργάτες και αποδείξει πως δεν χρησιμοποιούνται παιδιά στις εξορύξεις», ανέφερε ο τεχνολογικός κολοσσός.

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται η Επιτροπή:

-Προτίθεται να αναστείλει διακρατικές συμφωνίες με κράτη που υποθάλπουν την παιδική εργασία και ανέχονται την παιδική εκμετάλλευση;

-Σε ποιες ενέργειες ή κυρώσεις θα προβεί προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα των παιδιών σε αυτές τις χώρες;»

(*) Την αποκλειστική ευθύνη για τις απόψεις που δηλώνονται φέρει ο Ευρωβουλευτής. Οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις