ΕΛΛΑΔΑ. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, παλαιότερα γνωστή ως Γραφείο Ασφαλείας Προέδρου Κυβερνήσεως είναι ειδική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, επιφορτισμένη με την ευθύνη της ασφάλειας του προσώπου του πρωθυπουργού της Ελλάδας και των χώρων και μέσων λειτουργίας του Πολιτικού Γραφείου του. Διοικητικά, αντιστοιχεί με Αστυνομική Διεύθυνση και υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Επισήμων (ΓΔΑΕ), η οποία με την σειρά της υπάγεται στο Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας και ελέγχεται και εποπτεύεται από το Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νότιας Ελλάδας.

Παλαιότερα, όταν δεν είχε ακόμη δημιουργηθεί η Ελληνική Αστυνομία, και την Ελλάδα αστυνόμευαν δύο ξεχωριστά σώματα, η Ελληνική Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων, την ευθύνη της ασφάλειας του πρωθυπουργού είχε η Χωροφυλακή (ως γενικά υπεύθυνη για την ασφάλεια υψηλών προσώπων), αν και η Αθήνα ήταν στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας Πόλεων.

Ο επικεφαλής της ασφάλειας του εκάστοτε πρωθυπουργού είναι συνήθως αξιωματικός από τον βαθμό του αστυνόμου Α΄ μέχρι τον βαθμό του αστυνομικού διευθυντή.

Στην Μεταπολίτευση, ο πρωθυπουργός με την μικρότερη αριθμητικά φρουρά ήταν ο Γεώργιος Ράλλης, και αυτός με την μεγαλύτερη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Ο επικεφαλής της ασφάλειας του Μητσοτάκη, Μανούσος Γρυλλάκης (άλλο πρόσωπο ήταν ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης) ήταν πάρα πολλά χρόνια κοντά του σε σημείο που να θεωρείται μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη.

Επικεφαλής της ασφάλειας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν ο Γιάννης Μουσούλης, σύζυγος της πολύ γνωστής δημοσιογράφου Αγγελικής Νικολούλη. Μάλιστα το ζεύγος είχε παντρέψει ο ίδιος ο Καραμανλής.

Τη διεύθυνση της προσωπικής ασφάλειας του Ανδρέα Παπανδρέου ανέλαβαν κατά καιρούς διάφοροι αξιωματικοί. Στις πρώτες του κυβερνήσεις επικεφαλής ήταν ο Κρητικός Μανώλης Χουρδάκης, που αργότερα έφτασε μέχρι τον βαθμό του αντιστράτηγου και διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής και αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στα τελευταία του χρόνια επικεφαλής ήταν ο Νίκος Τσουκάλης, γνωστός και ως «ατσαλάκωτος» για τα ακριβά κοστούμια του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις