Γράφει η Ειρήνη Κοντογιάννη

Ανοίγει ο διάλογος για τις γυναικοκτονίες. Αρκεί όμως ένας διάλογος;

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο έντονη και άμεση η προβολή περιστατικών ενδοοικογεειακής βίας και γυναικοκτονιών στη χώρα μας. Μια έκρηξη που έρχεται ύστερα από πολλές δεκαετίες βαθιά ριζωμένων πατριαρχικών αντιλήψεων και καταπίεσης, με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας να εξαπλώνουν βαθιά τις ρίζες τους στο χώρο και το χρόνο.

Η ολοένα αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση της είδησης, της εικόνας, της πληροφορίας, της προσωπικής εξομολόγησης, χτίζοντας μια γέφυρα επικοινωνίας που φέρνει τα θυμαμοτοποιημένα μέλη της κοινωνίας πιο κοντά, μέσω της παγκοσμιοποιημένης κουλτούρας. Παρά τη χαοτική του έκταση φέρνει πιο κοντά τις γυναίκες μεταξύ τους, και μάχεται να επαναπροσδιορίσει τους ρόλους και τις αξίες της κοινωνίας, τις σχέσεις και τις μορφές εξουσίας μεταξύ των δύο φύλων.

Αυτή η πραγματικότητα δεν ανήκει στο παρελθόν. Είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ταυτόχρονα. Σε μια κοινωνία που έχει εγκλωβιστεί μέσα στο παράδοξο του εκμοντερνισμού και της παράδοσης, των ηθικών αξιών και των προκαταλήψεων, χρειάζεται προσεκτική και ειλικρινή προσέγγιση, όχι καιροσκοπική.

Ψηφιακός διάλογος με πράσινη απόχρωση

Η νέα πολιτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανακοίνωσε την έναρξη καμπάνιας διαβούλευσης στην ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος, με αφορμή τον ανεξέλεγκτο αριθμό γυναικοκτονιών και περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που έχουν λάβει χώρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί ένας ανοιχτός διάλογος με νομικούς, γυναικείες οργανώσεις, εμπλεκόμενες κρατικές αρχές, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο αντιμετώπισης, όχι μόνο θεσμικά αλλά συνολικά να γίνει πρόβλεψη για δομές στήριξης, απομάκρυνσης της γυναίκας από κακοποιητικό περιβάλλον, στήριξης μέσω εργασίας, και άλλων αποτελεσματικών ενεργειών.

Ελπιδοφόρο το μήνυμα που θέλει να προάγει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ωστόσο ας μην λησμονεί κανείς ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός αέναου διαλόγου περί θεσμικών αλλαγών και κοινωνικών αναδιαμορφώσεων, χωρίς πρακτικό και άμεσο αντίκρισμα στις γυναίκες που ήδη βρίσκονται σε κίνδυνο ή χρειάζονται άμεση στήριξη και επαγγελματική αποκατάσταση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις