ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πολιτικός που ήθελε αλλά και ήξερε να «σπάει» τα πρωτόκολλα και να «τσαλακώνει» τα κολάρα. Αξεπέραστος ακόμα και σήμερα γιατί όπως και να το κάνουμε ήταν μπροστά από την εποχή του…

Από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Στιβ Τζόμπς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είδαμε κάποια ζιβάγκο που έμειναν, ή που θα ήθελαν να μείνουν στην ιστορία.

Σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επέλεξαν το ζιβάγκο για να περάσουν τα μηνύματά τους. Τελευταίος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την κρύα Τρίπολη όπου ήταν ο μόνος ανάμεσα σε εκατοντάδες γραβατομένους τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Αυτοδιοίκησης.

Η «διπλωματία της μόδας» δεν είναι νέος όρος στις πολιτικές σχέσεις. Αντιθέτως, πίσω από τις δημόσιες εμφανίσεις πολιτικών, αρχηγών κρατών και προσωπικοτήτων με επιρροή, υπάρχει ολόκληρο σκεπτικό, φιλοσοφία αλλά σαφή μηνύματα που επικοινωνούνται.

Από τα χαρακτηριστικά σακάκια της Άνγκελα Μέρκελ, τις θεματικές (για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση) στιλιστικές επιλογές της Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη μέχρι το κίνημα #χωρίςγραβάτα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, με αφορμή την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη θυμόμαστε τα ζιβάγκο που έγραψαν Ιστορία.

Βέβαια έχει αποδειχθεί ότι τα ζιβάγκο δεν κάνουν τον ηγέτη αλλά ο ηγέτης καθιστά τα ζιβάγκο μέσα μηνύματος…

Ο Ανδρέας Παπανδρέου στη Βουλή

Το πολιτικό «φαινόμενο» των δεκαετιών ’70-‘80-’90, ο μεταρρυθμιστής, ο εμπνευστής της Μεγάλης Ιδέας ΠΑΣΟΚ, που αγαπήθηκε όσο λίγοι και μνημονεύεται όσο κανένας άλλος μέχρι και σήμερα, ήταν μια ανατρεπτική μορφή. Πρώτος απ’ όλους, μιλά στην ψυχή του μέσου Έλληνα, μαγεύει τα πλήθη και πετά από πάνω του πουκάμισο. Το αντικαθιστά με ζιβάγκο το οποίο διατηρεί μέχρι το τέλος. Κανένας άλλος πολιτικός μέχρι τότε δεν είχε τολμήσει να εμφανιστεί χωρίς κοστούμι, πουκάμισο και γραβάτα. Το ποτάμι των ενδυματολογικών επιλογών των Ελλήνων πολιτικών δε θα γυρνούσε ποτέ πίσω…

Στα χνάρια του πατέρα και ο γιός

Αναφερόμαστε στον πρώην πρωθυπουργό και νυν υποψήφιο για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Παπανδρέου. Ως πρωθυπουργός αλλά και γενικά ως πολιτικός έχει συγκριθεί και συνεχίζει να «αναμετράται» με την φήμη του πατέρα του. Εμφανίζεται συχνά με ζιβάγκο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η επιλογή κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε περιοδεία στην Κομοτηνή

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιεί περιοδεία στη Θράκη. Σε μια στάση στην Κομοτηνή, φορά ζιβάγκο και σακάκι και γίνεται viral. Το twitter παίρνει φωτιά με άπαντες να σχολιάζουν ότι εκτός των άλλων στοιχείων στην ομιλία και τους τρόπους, πλέον ο Αλέξης Τσίπρας εμπνέεται και από το παπανδρεικό στιλ.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν σαν «διανοούμενος»

Ο Γάλλος πρόεδρος φορά συνήθως τα κοστούμια των golden boys, μοιάζει με ατσαλάκωτο τραπεζίτη και παρεκκλίνει από αυτό το ύφος σπάνια. Όταν όμως το κάνει, και μάλιστα σε εμφανίσεις του στο εξωτερικό, επιλέγει ζιβάγκο. Κάποιοι λένε ότι θέλει να μοιάσει στους Παριζιάνους διανοούμενους της δεκαετίας του ’30 ενώ δεν περνούν απαρατήρητα σχόλια όπως εκείνα στον New Yorker (Ιούλιος 2019) που σπεύδουν να τον παρομοιάσουν με «απογοητευμένο μυθιστοριογράφο».

Ο Στιβ Τζομπς και η «στολή»

Ο Στιβ Τζόμπς έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην τεχνολογική επανάσταση και στην διαμόρφωση της σύγχρονης ψηφιακής ζωής. Σε όλες τις παρουσιάσεις των νέων μοντέλων της Apple, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του αλλά και στην καθημερινότητά του από τα '80s δεν φορούσε τίποτε άλλο παρά μαύρο ζιβάγκο και τζιν παντελόνι στάζοντας έτσι τα στερεότυπα των αυστηρών «dress code» των πολυεθνικών και υιοθετώντας την δική του "ουδέτερη" στολή εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε να το χαίρεται…

Άνετος έδειχνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να τονώσει το κάπως πιο χαλαρό, ίσως και προοδευτικό του προφίλ. Να δούμε τον Άδωνη Γεωργιάδη με ζιβάγκο και τι άλλο στον κόσμο… Από την Τρίπολη ανακοίνωσε έργα αλλά κυρίως, σε μια πόλη τους συντηρητικού Μοριά, έδωσε το μήνυμα… Αν αυτό ελήφθη και από ποιους θα φανεί στο μέλλον.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις