Βλέποντας ξανά και ξανά τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη σχετικά με την υπόθεση της κας Εύας Καϊλη, εκφράζει μεγάλη πλειονότητα των πολιτικοποιημένων νέων. Με βεβαιότητα το μεγαλύτερο πλήγμα που φέρνει το νέο αυτό σκάνδαλο είναι η αποθάρρυνση των νέων από τα κοινά. Αναφέρεται εύστοχα στην απέχθεια που προκαλείται για το πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει εντοπιστεί χρόνια, χωρίς όμως να δίνονται κίνητρα για την πολιτικοποίηση των νέων ατόμων.

Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, 2015 και 2019, καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής στη μεταπολίτευση, με 43,8% και 42,1% αντίστοιχα. Η Γενιά των Millennials (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 2000) και η Γενιά Z (όσοι γεννήθηκαν από το 1995-2000 και μετά) είναι η μεγαλύτερη, πολιτικά, δεξαμενή που θα κρίνει και το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, όχι μόνο της αυτοδυναμίας, αλλά και της κάθε έδρας ξεχωριστά.

Ποιος μπορεί να αφουγκραστεί τις δύο παραπάνω γενιές; Και για να το θέσω καλύτερα, ποιο πολιτικό πρόσωπο μπορεί να γίνει με πράξεις παράδειγμα προς μίμηση και να πείσει για την αναγκαιότητα ενασχόλησης με τα πολιτικά δρώμενα για νέα, άφθαρτα και με αγάπη για τον τόπο, άτομα.

Ο κ. Κυρανάκης και η κα Καϊλη, αποτελούσαν αυτό ακριβώς. Την εκπροσώπηση των νέων στην κεντρική πολιτική σκηνή. Προερχόμενοι από διαφορετικούς κομματικούς και ιδεολογικούς χώρους έδειξαν ότι μπορούν να φέρουν την ανανέωση τόσο σε Νέα Δημοκρατία όσο και σε Πασοκ-Κινάλ. Οι δύο τους έχουν μιλήσει με εξαιρετικά λόγια ο ένας για τον άλλον εκπέμποντας σεβασμό και κρατώντας την όποια αντιλογία καθαρά σε πολιτικό επίπεδο (όπως και θα έπρεπε να είναι). Άλλωστε, η κα Καϊλη έχει σπεύσει να υπερασπιστεί τον κ. Κυρανάκη το 2019 σχετικά με επίδομα για Έλληνες πολίτες για την αντιμετώπιση του δημογραφικού δείχνοντας πως εκτός από μόνιμες διαφωνίες μπορούν να υπάρξουν και κοινές πολιτικές, για το συμφέρον του συνόλου.

Τελικά οι νέοι μπορούν;

Ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης θα είναι υποψήφιος με τη γαλάζια παράταξη στο Νομό Ηρακλείου της Κρήτης. Ο κ. Κεφαλογιάννης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και έχει εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε δικηγορικές εταιρείες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Σε πρόσφατη συνέντευξη του είχε δηλώσει :

«Για μένα πολιτική σημαίνει να αγαπάς την ευθύνη. Να συμμετέχεις στα κοινά. Να συμμετέχεις σε αυτά που αφορούν τη γενιά σου. Να έχεις λόγο αλλά και ευθύνη. Ζούμε πράγματι σε μια εποχή που η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι της μόδας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων. Οι νέοι είναι απογοητευμένοι. Στη νεολαία κυριαρχεί η αδιαφορία για την πολιτική και αρκετές φορές η απαξίωση για το πολιτικό σύστημα. Όχι πάντα άδικα. Οι νέες γενιές και οι νέοι άνθρωποι βλέπουν να διαμορφώνονται πολιτικές και να λαμβάνονται αποφάσεις για λογαριασμό τους, χωρίς τη συμμετοχή τους. Είναι όμως λύση η αδιαφορία και η απαξίωση; Ασφαλώς και όχι. Η αποχή, η άκριτη “κριτική διάθεση” κατά πάντων δε συμβάλλει σε τίποτα θετικό. Η άρνηση δεν είναι λύση στα προβλήματά μας. Το πολιτικό σύστημα δεν είναι κάτι άυλο. Κάτι εξωγενές που μας επιβάλλεται από κάποιους άλλους. Το πολιτικό σύστημα είμαστε όλοι εμείς. Μόνο η ενεργή συμμετοχή μας, η συμμετοχή των νέων γενιών σε αυτό, η προσπάθεια να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον μας μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο»

Κωνσταντίνε και Κωνσταντίνε, μέσα σε ένα βράδυ και χωρίς την δικιά σας υπαιτιότητα, διπλασιάστηκε η ευθύνη σας απέναντι στις νέες γενιές. Απέναντι σε νέους ανθρώπους που είτε θέλουν να συμμετέχουν, είτε να είναι πολιτικά δραστήριοι. Σε μια εποχή των social, της διαφθοράς και των λανθασμένων παράτυπων προτύπων καλείστε να δώσετε τα κίνητρα ώστε να σας εμπιστευτούν και να δείξετε πως ακόμα και στη γενίκευση υπάρχουν εξαιρέσεις. Η πολιτικής σας επιρροή δεν περιορίζεται μόνο εντός των εκλογικών σας Νομών καθώς οι πράξεις σας μπορούν να εμπνεύσουν ή ακόμα και να αποθαρρύνουν τον οποιοδήποτε νέο.

Τέλος, για κάθε Εύα που θα επιβεβαιώνει τον κανόνα της πολιτικής διαφθοράς θα υπάρχει τουλάχιστον ένας Κωνσταντίνος να αποτελεί την εξαίρεση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις