ΕΛΛΑΔΑ. Προβάδισμα 4,5 ποσοστιαίων μονάδων έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η οποία καταγράφει και σενάρια κατανομής εδρών, όπως και τι κυβέρνηση προτιμούν οι ερωτηθέντες.

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 29,5% στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση και ο ΣΥΡΙΖΑ 25%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (9,5%) και το ΚΚΕ (5,5%), ενώ η λεγόμενη γκρίζα ζώνη διαμορφώνεται στο 16,5% (5% λευκό, άκυρο, αποχή- 11,5% αναποφάσιστοι).

Στις 5 ποσοστιαίες μονάδες είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας (31%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (26%) στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι στο 10% και το ΚΚΕ στο 6%.

Στην εκτίμηση ψήφου και το σενάριο αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων που παρουσιάζει η δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία είναι στο 39%, 5,5 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ (29,5%).

Σε ό,τι αφορά στην παράσταση νίκης- το ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο»- η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 52% και ο ΣΥΡΙΖΑ 28%.

Δημοσκόπηση: Τα σενάρια για την κατανομή των εδρών

Η δημοσκόπηση της Pulse παρουσίασε και δύο σενάρια κατανομής των εδρών, με κριτήριο το ποσοστό που θα έχει το πρώτο κόμμα που θα μείνει εκτός Βουλής, στις εκλογές της 21ης Μαΐου με την απλή αναλογική.

Το ένα σενάριο είναι να μείνει εκτός Βουλής το 4,5% και να εκπροσωπηθούν επτά κόμματα. Το δεύτερο σενάριο είναι για εξακομματική Βουλή, με το 8,5% να μένει εκτός.

Τι κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες

Στο ερώτημα «Αν στις ερχόμενες εθνικές εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τι θα ήταν καλύτερο να γίνει», το 36% απαντά «Προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει νέες εκλογές», ενώ το 33% προτιμά «νέες εκλογές το συντομότερο».

Το 28% από τους μετέχοντες στη δημοσκόπηση θέλουν από τις εκλογές να αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το 13% του ΣΥΡΙΖΑ. Το 10% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ και το 17% με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθέντες ποιο σενάριο θα ήταν καλύτερο μετά τις εκλογές, το 36% επιλέγει ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 25% τον Αλέξη Τσίπρα και το 11% προτιμά την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη. Σημειώνεται πως το 24% απαντά «κανένας- τίποτα από τα παραπάνω».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν, οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση απαντούν πως τα σημαντικότερα είναι η Υγεία και η Παιδεία, η ακρίβεια και η οικονομία και έπεται η ασφάλεια με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις