ΕΛΛΑΔΑ. Η πολιτική αναμέτρηση αν έχει ενδιαφέρον σε επίπεδο κεντρικών προσώπων τότε απογειώνεται όταν αναμετρώνται νέοι άνθρωποι. Αν και η πλειοψηφία προτιμά να βλέπει όλα τα κόμματα, και τα πιο μικρά, να εκφράζουν θέσεις και απόψεις, συχνά, για τεχνικούς ή και εξωγενείς λόγους, αυτό δεν είναι εφικτό.

Σήμερα θα παρακολουθήσουμε το “The Debate Podcast” που συντονίζει ο Φίλιππος Πετρόπουλος, μεταπτυχιακός φοιτητής Public Policy στο King’s College.

Οι συμμετέχοντες με κομματική σειρά προτεραιότητας είναι:

  • Ο Χρήστος Λαγκαδιανός από την ΟΝΝΕΔ (Κεντρική Επιτροπή)
  • Ο Δήμος Μπινετζής από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ (Γενικός Γραμματέας Ρεθύμνου)
  • Ο Στέλιος Βούκουνας από την Νεολαία ΠΑΣΟΚ (Εκπρόσωπος Τύπου Δικτύου Νέας Γενιάς ΠΑΣΟΚ)

Σχολίασε ποιος από τους τρείς σε ικανοποίησε περισσότερο.

Ο Αλέξανδρος Νεόφυτος γράφει:

«Στις εκλογές αυτές όλοι οι υποψήφιοι τρέχουν σε τηλεοπτικά πάνελ για να διασταυρώσουν τα πολιτικά τους ξίφη κάνοντας έτσι τον πολιτικό διάλογο αποκλειστική υπόθεση των τηλεοπτικών πάνελ.

Αντιθέτως όμως, νέοι ψηφοφόροι επικεντρώνονται όλο και πιο πολύ στο διαδίκτυο ως μορφή επικοινωνίας, μόρφωσης και άντλησης πληροφορίων για το πολιτικό περιβάλλον τους.

Εκεί στρέφονται και οι νεολαίες των κομμάτων για να εκπροσωπήσουν τις ιδέες τους. Είναι όμως σπάνιο ένα φαινόμενο αντιλόγου μεταξύ κομματικών νεολαίων, καθώς η πόλωση και η ρητορική τοξικότητας που υφίσταται τις τελευταίες δεκαετίες στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας δεν το καθιστά εφικτό.

Εξαίρεση στον κανόνα είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει φέρει επανάσταση στον δημοκρατικό διάλογο, “The Debate Podcast”, όπου ο Φίλιππος Πετρόπουλος και οι συνεργάτες του σπάζουν τα στεγανά της εποχής και προκαλούν τους νέους για ένα debate γεμάτο πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παρατάξεων.

Μου έκανε εντύπωση οσεβασμός στους κανόνες του debate. Μπορέσαμε, επιτέλους, ως θεατές, να κατανοήσουμε την αντίληψη των νέων μέσα από καθαρές πολιτικές θέσεις. Η αντίκρουση ήταν δημιουργική και αυτό που σε κέρδιζε ήταν η αλήθεια των απαντήσεων που έδιναν οι νέοι.

Πιο συγκεκριμένα είχαμε καιρό να δούμε έναν ΟΝΝΕΔιτη να εκφράζεται με τέτοιο τρόπο.

Άραγε πόσο συχνό είναι να βλέπεις σε μια πολιτική απάντηση να υπάρχει αναφορά στον Καζαντζάκη για την προσωπική ευθύνη του καθενός και παράλληλα ανάλυση των υπαρχουσών πολιτικών της Ν.Δ ; Πόσο συχνό φαινόμενο είναι ένα νέος σθεναρά να αποδεικνύει τις έννοιες της αξιοκρατίας και του επιτελικού κράτους και την ουσία του κυβερνητικού έργου με μεστό και άμεσο λόγο, χωρίς να προσβάλει σε προσωπικό επίπεδο κανέναν αντίπαλο; Ο πολιτικός πολιτισμός στο προσκήνιο.

Ο λόγος γίνεται για τον Χρήστο Λαγκαδιανό, πρόσφατο πολιτικό επιστήμονα με MBA και μέλος της κεντρικής επιτροπής της ΟΝΝΕΔ. Ένας νέος βγαλμένος από το Ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, που όχι απλά εκπροσωπεί με σωστό και δομημένο λόγο τις αρχές της παράταξης του, απαντώντας σε απαιτητικές ερωτήσεις αλλά σέβεται και τις πολιτικές διαφορές που αντανακλά στις - ξεχασμένες για πολλούς πολιτικούς - αξίες της Δημοκρατίας.

Ο εντυπωσιασμός δεν σταματά μονάχα στον νέο της Ν.Δ. αλλά και στους υπόλοιπους δύο νέους από των παρατάξεων της νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. που επέδειξαν ήθος και συναίνεση στον διάλογο, χωρίς φωνές και πολιτικές κοκορομαχίες. Είναι αυτό το είδος πολιτικής που οι μεγαλύτεροι έχουν ξεχάσει στο χρονοντούλαπο και το Debate Podcast φέρνει πίσω με πρωταγωνιστές τα νέα κομματικά στελέχη. Ο λόγος για τον Στέλιο Βούκουνα εκπρόσωπο τύπου της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και τον Δήμο Μπινετζή γραμματέα νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου.

Πρώτη φορά βλέπουμε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίζουν με πολιτικό πολιτισμό τις διαφορές τους και να απαντάνε σε σκληρές ερωτήσεις. Είναι ένα δείγμα ελπίδας για το αβέβαιο μη - συνεργάσιμο πολιτικό περιβάλλον της επόμενης μέρας των εκλογών.

Σας συνιστώ να δείτε το καινούριο επεισόδιο με τις κομματικές νεολαίες στο The Debate Podcast στο YouTube».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις