ΕΛΛΑΔΑ. Τα 15 ονόματα που απαρτίζουν τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν είναι celebrities και τόνισε χαρακτηριστικά πως «θα χρειαστείτε να τους googlάρετε». Από αυτά τα 5 κατάγονται από την Πελοπόννησο, Αρκαδία, Μεσσηνία, Αχαΐα και Λακωνία.

Οι 15 στο Επικρατείας:

  • Ειρήνη Αγαπηδάκη
  • Θεόδωρος Σκυλακάκης
  • Χρήστος Στυλιανίδης
  • Ιωάννα Λυτρίβη
  • Γιώργος Σταμάτης
  • Νεφέλη Χατζηιωαννίδου
  • Μαρία Πολύζου
  • Γεωργία Βαχαρίδη
  • Νίκος Παπαϊωάννου
  • Νίκος Κορογιαννάκης
  • Μαρία Διοΐλη – Διαμαντοπούλου
  • Άννα Καστάνη
  • Σπύρος Καρανικόλας
  • Πορφυλένια Κανελλοπούλου
  • Αντώνης Σγαρδέλης

ΑΡΚΑΔΙΑ. Λυτρίβη Ιωάννα, 41 ετών, Δρ. πολιτικών δια βίου εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης

Η Ιωάννα Λυτρίβη είναι πολιτικός επιστήμονας με διδακτορικό δίπλωμα στις πολιτικές δια βίου εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, από όπου έλαβε και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας.

Ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), κατά την τετραετία 2019-2023, συνέβαλε στη ανάδειξη των ποιοτικών διαστάσεων του πεδίου της δια βίου εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, συμβάλλοντας καταλυτική στη διαδικασία πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων: εξασφαλίστηκε στους Διπλωματούχους των ΙΕΚ, η δυνατότητά να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ανώτατη εκπαίδευση, πιστοποιήθηκε ο νέος πρότυπος Οδηγός Κατάρτισης, εγκρίθηκε η νέα μεθοδολογία ανάπτυξης και επικαιροποίησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων, απλοποιήθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, αναπτύχθηκε η δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης των Βεβαιώσεων και Διπλωμάτων στους επιτυχόντες των πάσης φύσεως εξετάσεων πιστοποίησης

Την ίδια περίοδο, διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κατάρτισης της ΕΕ (European Training Foundation) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμβουλευτική Ομάδα της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF Advisory Group).

Διδάσκει Μεθοδολογία Κοινωνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Κύπρου, ως συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό. Έχει εργαστεί ως επιστημονική σύμβουλος στη Βουλή των Ελλήνων και στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Επικρατείας (2011-2019). Πριν από αυτό, εργαζόταν ως επιστημονική υπεύθυνη σε δημόσιες δομές δια βίου μάθησης (2009-2011). Μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Γεννήθηκε στην Αρκαδία το 1982.

ΑΡΚΑΔΙΑ. Διαμαντοπούλου Διοΐλη Μαρία, 58 ετών, Εκπαιδευτικός, Ελληνίδα της Διασποράς. Γεννήθηκε το 1965 στην Τρίπολη Αρκαδίας και από το 1992 ζει και εργάζεται μόνιμα στο Παρίσι.

Είναι εκπαιδευτικός, καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας, ειδικευμένη στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης – ξένης γλώσσας. Υπηρέτησε ως Διευθύνουσα του Γραφείου Συμβούλου Εκπαίδευσης στην Ελληνική Πρεσβεία συμμετέχοντας σε πάμπολλες δράσεις προώθησης της ελληνικής γλώσσας (salon d’expolangues, centres culturels parisiens κ.λπ.). Διετέλεσε Διευθύντρια του ελληνικού σχολείου της Μητρόπολης Γαλλίας και συνεργάστηκε με τη Μητρόπολη σε προγράμματα προώθησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Οργάνωσε το εξεταστικό κέντρο ελληνομάθειας- δεύτερο σε μέγεθος στην Ευρώπη ( Greek language certification)- σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη και ήταν υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των εξετάσεων για μια δεκαετία.

Από το 2007 αρθρογραφεί στον ελληνικό Τύπο και σε έντυπα της διασποράς παρουσιάζοντας πορτρέτα μέσα από συνεντεύξεις Ελλήνων του εξωτερικού ή φιλελλήνων που διαπρέπουν σε διαφορετικούς τομείς της τέχνης, του πολιτισμού και των επιστημών. Τέλος είναι δραστήριο μέλος της ελληνικής παροικίας στο Παρίσι και ενεργό μέλος φιλανθρωπικών και πολιτιστικών συλλόγων. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο ενήλικων τέκνων.

Η Μαρία Διαμαντοπούλου είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας από το 1992 και είχε ενεργή δράση ως γραμματέας του συλλόγου Ελλήνων εκπαιδευτικών αποσπασμένων στη Γαλλία για τέσσερα χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 ίδρυσε την Τ.Ο. Νέα Δημοκρατία Παρισιού. Η οργάνωση μέσα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της επέδειξε σημαντική δραστηριότητα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο με σκοπό την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας απέστειλε υλικό σε ελληνικά νοσοκομεία και ανέπτυξε φιλανθρωπική δράση στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

Η κυρία Διαμαντοπούλου έχει ως βασική προτεραιότητα της την ενασχόληση με τους Έλληνες της διασποράς, δίνοντας έμφαση στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό.

ΑΧΑΪΑ. Πολύζου Μαρία, 54 ετών, πρώην αθλήτρια δρόμων αντοχής & κορυφαία Μαραθωνοδρόμος

Η Μαρία Πολύζου με καταγωγή από την Πάτρα, είναι κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος. Είναι η κάτοχος του Πανελληνίου Ρεκόρ Μαραθωνίου Δρόμου εδώ και 25 χρόνια και η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε στο αγώνισμα του Μαραθωνίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1996 στην Ατλάντα.

Στην αθλητική της διαδρομή υπήρξε πρωταθλήτρια επί 20 συναπτά έτη, με 14 Πανελλήνια Ρεκόρ. Τίμησε το Εθνόσημο πολλές φορές ως μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου ενώ το 1990 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους βαλκανικούς αγώνες στην Τουρκία σηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη και ακούστηκε ο Εθνικός μας Ύμνος. Το 2010 τίμησε την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα ως η πρώτη γυναίκα που αναβίωσε το Φειδιππίδειο Άθλο, διανύοντας 524 χλμ (Αθήνα-Σπάρτη-Τύμβος Μαραθώνα) με κίνδυνο την ζωής της.

Όπως κατάφερε να φτάσει στην κορυφή ως πρωταθλήτρια, έτσι ξεπέρασε όλα τα εμπόδια, άνοιξε νέους δρόμους και βγήκε νικήτρια στις μικρές και τις μεγάλες μάχες στο στίβο της ζωής. Το μήνυμά της «Μην τα παρατάς» το οποίο αποτελεί και τον τίτλο του βιβλίου της αυτοβιογραφίας της που έγραψε το 2022, συνιστά στάση ζωής για την ίδια και έμπνευση για τους ανθρώπους. Δεν τα παράτησε ποτέ ενώ ταυτόχρονα είναι στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής προσφοράς με κάθε τρόπο.

Ως εμβληματική προσωπικότητα του αθλητισμού στη χώρα μας και ως επικεφαλής της δρομικής ομάδας που προπονεί, αναπτύσσει έντονο κοινωνικό έργο για τη στήριξη αστέγων, φτωχών, μεταναστών, προσφύγων, ανθρώπων που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο και είναι πάντα παρούσα δίπλα στον άνθρωπο.

Η δράση της για την αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας είναι πολυετής και δυναμική. Όπως και εκείνη για την πρόληψη και τη στήριξη των γυναικών που αγωνίζονται να βγουν νικήτριες, όπως η ίδια, στην αναμέτρηση με τον καρκίνο του μαστού που κλήθηκε να δώσει το 2019 , να παλέψει και να αγωνιστεί και να στείλει το μήνυμα στις γυναίκες που νοσούν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, φθάνει να μην τα παρατήσουν ποτέ!

Τόλμησε να μιλήσει ανοιχτά για την παιδική κακοποίηση και τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε όλοι μας.

Με τους αγώνες δρόμου και τα χιλιόμετρα που διανύει τα μετατρέπει σε προσφορά στον συνάνθρωπο. Έχει δώσει δεκάδες ομιλίες σε νέους ανθρώπους , έχει επισκεφτεί σχολεία σε όλη την επικράτεια μιλώντας στα παιδιά για τις Ολυμπιακές αξίες , να βάζουν στόχους, να αγωνίζονται και να μην τα παρατάνε.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Κανελλοπούλου Πορφυλένια, 30 ετών, Δικηγόρος. Η Πορφυλένια Κανελλοπούλου είναι δικηγόρος Αθηνών και κατάγεται από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας. Το 2012 ξεκίνησε τις σπουδές της στο τμήμα Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Τα τελευταία 5 χρόνια, ασκεί μάχιμη δικηγορία και ασχολείται κυρίως με υποθέσεις Αστικού και Εταιρικού Δίκαιου.

Ως φοιτήτρια εντάχθηκε στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, ενώ την περίοδο 2019-2021 συμμετείχε στη γραμματεία της Πολιτικής Ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ. Στο 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και έκτοτε διατελεί Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης της Οργάνωσης.

Έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά στα κοινά της γενέτειρας της, καθώς είναι η δημιουργός του δηλωτικού σήματος του Δήμου Τριφυλίας. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλες δράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας.

ΛΑΚΩΝΙΑ. Σγαρδέλης Αντώνης, 77 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ Α..Ε..Β.Ε. Ο Αντώνιος Σγαρδέλης, κατάγεται από τη Λακωνία, είναι έγγαμος με τρία παιδιά. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από τη δεκαετία του 1970 έχει αναπτύξει μακρά και επιτυχημένη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα ως ιδρυτής της Εταιρείας ΑΒΑΞ, Κύριος Μέτοχος της Βιομηχανίας παραγωγής αλουμινίου ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ Α..Ε..Β.Ε. και του Ξενοδοχείου ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ και ως μέτοχος εταιρειών ακινήτων και Φωτοβολταϊκών πάρκων.

Διετέλεσε εκλεγμένος μέλος του Συλλόγου Σπουδαστών Ε.Μ.Π. την περίοδο 1965- 1967 και της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. την περίοδο 1975- 1987. Από το 1978 μέχρι και το 1989 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔΜΕΔΕ (Πανελλήνιος Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Έργων) και από το 1989 έως και το 1995 Πρόεδρος. Το 1985 αποτέλεσε Ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΙΠ (Εθνικό Συμβούλιο Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας), ενώ την περίοδο 2002- 2012 διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.

Έχει αναπτύξει έντονη πολιτική δραστηριότητα και συμμετέχει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1974, ενώ έχει υπηρετήσει τη Ν.Δ.. από διάφορες θέσεις: Εκλεγμένος Πρόεδρος κ.ο. Μηχανικών (1979-1982), Υπεύθυνος κινητοποίησης και μεγάλων συγκεντρώσεων (1987 – 1989), Γενικός Διευθυντής (1989 – 1992), Γραμματέας Συνδικαλισμού (1995 – 1997), Υπεύθυνος ετεροδημοτών (1998 – 2000), Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος Συνδέσμου Παλαιών Στελεχών Ν.Δ (Σ74) (2006), Σύμβουλος Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή (2007 – 2009).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις