ΑΘΗΝΑ. Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη Αντώνη Κωσταγερακάρη. Αιτία, η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.

Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης ήταν πολιτικός από τη Γορτυνία, απόγονος της ιστορικής και αρχοντικής οικογενείας των Δεληγιανναίων. Γεννήθηκε στα Λαγκάδια στις 19 Μαΐου 1824 και σε ηλικία 13 ετών έμεινε ορφανός. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το χρονικό της επίθεσης

Το απόγευμα της 31ης Μαΐου 1905 ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ως πρωθυπουργός, πήρε το δρόμο για τη Βουλή, προκειμένου να παραστεί σε μία συνεδρίαση ρουτίνας. Στις 5:05 μ.μ. έφθασε με την άμαξά του στην είσοδο του Βουλευτηρίου, στην οδό Σταδίου, συνοδευόμενος από τον σωματοφύλακά του Γιάννη Πάνο.

Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης έχει βγει από την άμαξά του, φτιάχνει το ημίπαλτό του και φοράει το καπέλο του. Ο σωματοφύλακάς πλάι του, κάτι ψιθυρίζει με τους φρουρούς της Βουλής, παρακολουθώντας τον πολιτικό από τη Γορτυνία να πλησιάζει στα σκαλοπάτια στην οδό Σταδίου. Είναι απόγευμα και μέσα στην αίθουσα, σε λίγη ώρα θα αρχίσει ακόμα μια συνεδρίαση.

Ένας άνδρας περίπου 35 ετών προθυμοποιήθηκε να του ανοίξει την πόρτα της άμαξας. Ήταν ψηλού αναστήματος, μαυριδερός, με ρούχα κόκκινα σχεδόν ξεβαμμένα. Ο ανύποπτος Δεληγιάννης τον ευχαρίστησε και κατευθύνθηκε προς τη μαρμάρινη κλίμακα της Βουλής.. Ο πρωθυπουργός τον κοιτάζει στα μάτια με περιέργεια και ο άνδρας με μια βιαστική κίνηση βγάζει ένα μικρό μαχαίρι και το βυθίζει στην κοιλιά του έκπληκτου πολιτικού.

Η φρουρά της Βουλής αιφνιδιάζεται, όπως και ο σωματοφύλακάς του, και μόνο κάποιοι περαστικοί που παρακολούθησαν έντρομοι τη σκηνή της επίθεσης κινούνται εναντίον του δολοφόνου, χτυπώντας τον με τα μπαστούνια τους. Από την οργή του κόσμου τον σώζει ένας λοχίας της Φρουράς, που τον οδηγεί βαριά χτυπημένο στο υπόγειο της Βουλής. Εκεί, ο επικεφαλής της Φρουράς πληροφορήθηκε το όνομα του δράστη: Αντώνιος Κωσταγερακάρης. Ιδιότητα: Λεσχειάρχης - Χαρτοπαίκτης.

– «Τι έκανες μωρέ», του είπε.

– «Έκλεισε τα χαρτοπαίγνια και εψόφησα από την πείνα», κατάφερε να ψιθυρίσει και να αφήσει την τελευταία του ανάσα.

Η κατάσταση του Δηλιγιάννη συνεχώς χειροτέρευε. Υπεβλήθη αμέσως σε επέμβαση λαπαροτομίας από τρεις καθηγητές της Ιατρικής, αλλά κατά τη διάρκεια της εγχείρισης παρέδωσε το πνεύμα. Αν και χωρίς πολιτικά κίνητρα, υπήρξε η δεύτερη δολοφονία σημαίνοντος πολιτικού προσώπου στη νεώτερη ελληνική ιστορία, μετά τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Λίγες ώρες μετά μένει χωρίς πνοή πάνω στο χειρουργικό τραπέζι και ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης·

Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης κηδεύτηκε την επομένη με μεγάλες τιμές. Η καρδιά του φυλάσσεται στο ναό των Αγίων Ταξιαρχών στη γενέτειρά του, Λαγκάδια, ενώ ανδριάντας του έχει στηθεί στην είσοδο του Παλαιά Βουλής. Ο Γορτύνιος πολιτικός υπήρξε προσηλωμένος στον κοινοβουλευτισμό, ήταν δεινός ρήτωρ, ενώ δεν δίστασε να συγκρουστεί με το Παλάτι, όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν. Διακρινόταν, όμως, για την έλλειψη αρχών και τις δημαγωγικές του τάσεις.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις