ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε Σπάρτη και Γύθειο. Στις δύο πόλεις, συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό στελεχών, αιρετών και εκπροσώπων φορέων, ο υποψήφιος εκ νέου, Πρωθυπουργός, ευχαρίστησε για τα ποσοστά του κόμματος και δεσμεύτηκε. Οι βασικοί τομείς στους οποίος αναφέρθηκε ήταν το μεταναστευτικό, η υγεία, ο πολιτισμός. Δεν αναφέρθηκε σε θέματα αγροτικής πολιτικής και οικονομίας, κάτι που προφανώς άφησε για το κλιμάκιο της ΝΔ που θα βρεθεί στη Λακωνία τις επόμενες ημέρες.

Το πλήθος του κόσμου ήταν ανάλογο της επιτυχίας που καταγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (αντιστρόφως ανάλογο από την εποχή που ήρθε ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος). Συνεπώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στη Λακωνία ως ταμπλούχος, με νίκη εθνική αλλά και εσωκομματική…

Σταχυολογώντας τις δύο ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη παραθέτουμε σημεία με ενδιαφέρον για τους Λάκωνες.

Στη Σπάρτη

«Εδώ κατοικούν οι πραγματικοί Σπαρτιάτες… Ξέρετε, εξάλλου, ότι οι δεσμοί Κρήτης και Λακωνίας είναι τόσο ισχυροί, γι’ αυτό και πάντα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε εδώ στα μέρη σας τόσους καλούς φίλους».

«Ζητώ από τους Λάκωνες να βάλουν στοίχημα για το ποσοστό της ΝΔ την επόμενη Κυριακή στη Λακωνία, ώστε να γράφει μπροστά «5».

«Αυτά τα οποία σας είχαμε πει το 2019, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα υλοποιήσαμε και γι’ αυτό μας επιβράβευσε ο ελληνικός λαός. Αλλά μας ζητάει να κάνουμε και κάτι ακόμα: Μας ζητάει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο τολμηρά, στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Θα το κάνουμε, με τη δική σας στήριξη. Θα ξαναβάψουμε όλη την Ελλάδα γαλάζια»

«Είμαι αρκετά χρόνια στην πολιτική ώστε να μη θεωρώ τίποτα δεδομένο. Δικό μου χρέος είναι μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, όταν θα πέσουν τα φώτα της προεκλογικής εκστρατείας, να αγωνίζομαι να πείσω και τον τελευταίο καχύποπτο συμπολίτη μας ότι αξίζει να εναποθέσει τη στήριξή του στη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία. Μετά η ευθύνη περνάει σε όλους εσάς».

«Η Σπάρτη μέχρι το 2026, θα έχει το πιο σύγχρονο νοσοκομείο της χώρας, δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος. Το νοσοκομείο αυτό, θα ολοκληρωθεί στην ώρα του, παρά τις κάποιες μικρές δυσκολίες, οι οποίες προέκυψαν και θα δώσει τη δυνατότητα στη Λακωνία, να μπορεί πραγματικά να είναι πρωταγωνίστρια στο πώς οραματιζόμαστε το νέο ΕΣΥ… Θα αποκτήσει και ένα απ’ τα πιο όμορφα μουσεία στον κόσμο. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί. Δεσμεύομαι προσωπικά, ότι θα εξασφαλίσω τα περίπου 40 εκατ. ευρώ που χρειάζεται το νέο μουσείο της Σπάρτης, για να αποκτήσετε επιτέλους, το μουσείο το οποίο χρειάζεστε. Και στο χώρο του παλιού μουσείου, το οποίο και αυτό θα αναμορφωθεί, ουσιαστικά θα έχετε δύο μουσεία, το παλιό και το καινούργιο. Για να μπορέσει, επιτέλους, η Σπάρτη να κεφαλαιοποιήσει έμπρακτα αυτό το τεράστιο και πανίσχυρο brand το οποίο έχει. Όλος ο κόσμος ξέρει τη Σπάρτη και τους Σπαρτιάτες, αλλά πόσοι τελικά έρχονται να επισκεφτούν τη Σπάρτη για να τη γνωρίσουν καλά… Στον Μυστρά, όπως ξέρετε, εκτελούνται έργα σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ. Θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 και ο Μυστράς θα αποτελεί μία ακόμα προσθήκη στο πολιτιστικό δυναμικό της περιοχής. Έναν ακόμα λόγο για τον οποίο κάποιος θα έρχεται και θα επισκέπτεται τη Λακωνία».

«Σε αυτούς οι οποίοι διακινούν σενάρια περί δήθεν φόβου από μια παντοδύναμη Νέα Δημοκρατία, τους απαντώ ότι παντοδύναμος είναι ο ελληνικός λαός. Εσείς ψηφίζετε στις κάλπες και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απηχεί τελικά τη δική σας βούληση. Και, βέβαια, εσείς είστε η Νέα Δημοκρατία. Εσείς είστε η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτα και πάνω από όλα οι παλιοί, παραδοσιακοί αγωνιστές που κράτησαν την παράταξη όρθια και στις δύσκολες στιγμές. Όμως, στη Νέα Δημοκρατία του 2023 συνενώθηκαν -και θέλω να τους ευχαριστήσω και γι' αυτό- συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μας είχαν ξαναψηφίσει. Υπήρχαν πολλοί πολίτες οι οποίοι δίστασαν να μας ψηφίσουν το 2019 και μας ψήφισαν το 2023. Γιατί; Επειδή πείστηκαν από το έργο μας και επειδή μας ζητούν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην υλοποίηση του προγράμματός μας».

Στο Γύθειο

«Όσο οργισμένοι είμαστε (για το ναυάγιο) με αυτούς τους διακινητές, που είναι τελικά και οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της τραγωδίας, πιστεύω άλλο τόσο απογοητευμένοι είμαστε με αυτούς οι οποίοι πάνω σε αυτή την τραγωδία βρήκαν και πάλι ευκαιρία να καταγγείλουν την ίδια τους τη χώρα και το Λιμενικό, το οποίο έκανε μια αξιέπαινη προσπάθεια να σώσει εκατοντάδες ανθρώπους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες… Δεν μπορούν να μιλούν για ανθρωπισμό αυτοί που καταδικάστηκαν για τη Μόρια. Δεν θέλω να ασχοληθώ πολύ μαζί τους. Τους αφήνουμε μόνους τους στην απομόνωσή τους. Απλά θέλω μόνο να θυμίσω ότι όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται ως οι δήθεν αυθεντικοί εκφραστές της ανθρωπιάς ήταν οι ίδιοι οι οποίοι επέτρεψαν τα «κάτεργα της Μόριας». Ήταν οι ίδιοι που άνοιξαν τα σύνορα της πατρίδος σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι πέρασαν από την Ελλάδα το 2015. Ήταν οι ίδιοι οι οποίοι πριν από λίγες μέρες καταδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν τότε στη Μόρια. Και αυτοί έρχονται τώρα και μας λένε ότι είναι οι μόνοι οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να μιλάνε για ανθρωπισμό».

«Θέλω όλοι μαζί να βάλουμε και ένα στοίχημα: το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στη Λακωνία πρέπει να γράφει «5» μπροστά. Για λίγες εκατοντάδες ψήφους σας «έκλεψαν» την πρωτιά τα Δωδεκάνησα, αυτό πρέπει να το... διορθώσετε», ενώ πρόσθεσε για τις εκλογές: «Δεν θα επιτρέψω καμία εκδήλωση αλαζονείας και αυταρέσκειας. Στις 25 ψηφίζουμε, 26 σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε».

«Κύριε Δήμαρχε, δεν υπήρχε περίπτωση να ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος χωρίς να τηρήσω τη δέσμευσή μου να βρεθώ στη Λακωνία, ειδικά εδώ στο Γύθειο, στην πρωτεύουσα της Μάνης, για να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη διαχρονική στήριξή σας στην παράταξή μας, στη Νέα Δημοκρατία.

Ήμουν, αν δεν κάνω λάθος, 23 ετών και θυμάμαι ακόμα το οδοιπορικό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Μάνη, κάποιοι από εσάς θα το θυμάστε. Ξέρω ότι εδώ η οικογένειά μου είχε πολλούς φίλους, πολλές φίλες. Εξάλλου, οι δεσμοί Κρήτης και Μάνης είναι ακατάλυτοι, είμαστε αδέρφια.

Είμαι σίγουρος, φίλες και φίλοι, ότι θα το κάνετε. Ο Δήμαρχος μπορεί να είπε ότι οι εκλογές έχουν προεξοφληθεί, εγώ θα σας ζητήσω αυτή την εβδομάδα που μένει να κάνουμε τον αγώνα μας, να μην επιτρέψουμε κανέναν εφησυχασμό. Οι κάλπες είναι άδειες, πρέπει να ξαναγεμίσουν. Θα ξαναγεμίσουν με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

«Αυτή η πολιτική, φίλες και φίλοι, το βλέπετε, έχει αντανάκλαση και εδώ στα δικά σας τα μέρη. Βλέπετε, αγαπητέ μου Δήμαρχε, πόσο καλύτερα πηγαίνει ο τουρισμός. Βλέπετε πια πώς ολόκληρη η Μάνη ξαναμπαίνει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη με πολλές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδιωτικές επενδύσεις που γίνονται, μικρής κλίμακας, όπως πρέπει να είναι σε μια περιοχή σαν τη Μάνη.

Γιατί αυτό το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού είναι την ιδιαιτερότητα της περιοχής, το φυσικό της περιβάλλον, το πολιτιστικό της περιβάλλον.

Όμως όλες αυτές οι επενδύσεις που γίνονται είναι πρόσθετος πλούτος για την περιοχή. Καλύτερες θέσεις εργασίας, περισσότερο εισόδημα, περισσότερη δουλειά και για τον πρωτογενή τομέα. Τα ποιοτικά του προϊόντα μπορούν να διατίθενται στους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στην περιοχή».

«Λοιπόν, θυμάμαι ακόμα πολύ καλά την επίσκεψή μου στο κέντρο υγείας στην Αρεόπολη, όταν ήμουν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και την πολύ ουσιαστική συζήτηση την οποία είχαμε για το πώς πρέπει να αλλάξουμε όλη την προσέγγιση της υγείας μας, δίνοντας έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στην πρόληψη.

Αυτές οι πολιτικές έχουν αρχίσει και υλοποιούνται. Για πρώτη φορά στη χώρα μας τρέχουμε προγράμματα πρόληψης, τα οποία έχουν ως σκοπό να εντοπίσουμε τις ασθένειες πριν καλά-καλά τις γνωρίζετε και εσείς.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τις γυναίκες άνω των 50 για τον καρκίνο του μαστού, μάς έχει ήδη επιτρέψει να διαγνώσουμε σχεδόν 10.000 γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού αλλά δεν το γνώριζαν. Το έμαθαν μέσα από μια προληπτική εξέταση την οποία έκαναν, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή, αλλά δωρεάν. Και τώρα μας επιτρέπεται να παρέμβουμε και αυτές οι γυναίκες να θεραπευτούν.

Την ίδια έμφαση θέλουμε να δώσουμε και στα κέντρα υγείας μας. Εδώ το κέντρο υγείας στο Γύθειο -έμαθα ότι απέκτησε ήδη ασθενοφόρο- είναι σχετικά καλά εξοπλισμένο. Όμως, θέλω να ξέρετε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί ο νέος εξοπλισμός του κέντρου υγείας και θα έχετε ένα κέντρο υγείας υπόδειγμα εδώ στο Γύθειο. Όπως υπόδειγμα είναι και το κέντρο υγείας της Αρεόπολης.

Γιατί θέλουμε να μπορούμε να περιθάλπουμε τους ασθενείς πριν αυτοί φτάσουν τελικά στα νοσοκομεία μας. Και, βέβαια, θα έχει και η Λακωνία την πολύ μεγάλη προίκα του να έχει ίσως το πιο σύγχρονο νοσοκομείο της χώρας στη Σπάρτη, το 2026, τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία θα προχωρήσει με τη δική μας στήριξη».

«Ξέρω ότι έχουμε και κάποιες εκκρεμότητες ακόμα από τη φωτιά του 2021. Έτσι δεν είναι; Κάποιες αποζημιώσεις. Θα φροντίσουμε να την λύσουμε και αυτή την εκκρεμότητα.

Φέτος, ευτυχώς, ο καιρός μας βοήθησε και οι φωτιές, λόγω των βροχών, έχουν πάει πίσω. Αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και πρέπει να επενδύουμε στην Πολιτική Προστασία».

«Αλλά θέλω να γνωρίζετε ότι το ισχυρό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί για εμένα βαριά ευθύνη. Δεν θα επιτρέψω καμία εκδήλωση αλαζονείας και αυταρέσκειας. Στις 25 ψηφίζουμε, 26 σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε. Και όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό το οποίο θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη να ανταποκριθούμε στις δικές σας προσδοκίες.

Έχω μάθει να βάζω τον πήχη πάντα ψηλά. Έχω πει πολλές φορές, ότι ο σκοπός μου δεν είναι να είμαι ένας απλός διαχειριστής. Θέλω να αλλάξω τη ρότα της χώρας. Θέλω να κάνω την Ελλάδα πραγματικά μία ευρωπαϊκή χώρα, μία ασφαλή πατρίδα. Μία χώρα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι, μία χώρα η οποία θα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις στην Ευρώπη. Μία χώρα πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μία χώρα η οποία, πρώτα και πάνω από όλα, θα δίνει ευκαιρίες σε όλα τα νέα παιδιά, ανεξαρτήτως αν έχουν γεννηθεί στην Αθήνα ή σε ένα μικρό χωριό της Μάνης, να μπορούν να διακρίνονται και να προκόβουν στη ζωή.

Αυτό είναι το όραμά μας, βοηθήστε μας να το κάνουμε πράξη. Δώστε μας τη δύναμη να αλλάξουμε την πατρίδα μας προς το καλύτερο.

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ. Νωρίς-νωρίς στην κάλπη. Πρώτα πάμε εκκλησία, μετά ψηφίζουμε και μετά πάμε παραλία. Το λέω για τους νέους. Πρώτα ψηφίζουμε και μετά πάμε παραλία.

Και, ανταποκρίνομαι στην πρόσκληση-πρόκληση του Δημάρχου. Στις 17 Μαρτίου του 2024 θα είμαι εδώ, με τη βοήθεια του Θεού, ως Πρωθυπουργός της χώρας. Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις