ΕΛΛΑΔΑ. Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» και βουλευτή Ν. Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σ/ν «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής»

«Σήμερα συζητάμε ένα νομοσχέδιο που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αφορά όμως ιδιαίτερα, τη γενιά της κρίσης. 15 χρόνια μετά την κρατική δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οι νέοι και οι νέες που εκείνες τις μέρες του Δεκέμβρη πλημμύρισαν τους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη, είναι η γενιά των νέων εργαζόμενων που ζουν την πραγματικότητα της επισφάλειας, της καθημερινότητας με το μπλοκάκι, των σκληρών -συχνά εξοντωτικών- ωραρίων. Και το αίτημα παραμένει ίδιο: δικαιοσύνη"» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» και βουλευτής Ν. Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση επί του σ/ν «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι εμπνευσμένο από το παρελθόν. Η οριζόντια εισαγωγή τεκμηρίων αποτελεί την ομολογία της αποτυχίας ενός κράτους που δεν μπορεί να ρυθμίσει με δίκαιο τρόπο το ζήτημα της φορολογίας και καταφεύγει σε μέτρα που παραβιάζουν εντέλει τη συνταγματική αρχή ότι οι Έλληνες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους» υπογράμμισε.

«Σήμερα, η χώρα έχει ανάγκη από μια σύγχρονη, δίκαιη, φορολογική μεταρρύθμιση που θα στηρίζεται στις νέες δυνατότητες που διαθέτουμε -την ψηφιοποίηση, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος- και κυρίως σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό» ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Και πρόσθεσε: «Μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινά από το ότι κάθε ευρώ μετράει, όταν επιστρέφει στην κοινωνία. Αντί για αυτό έχουμε μια άδικη πολιτική που ενισχύει την καχυποψία των πολιτών για τα κίνητρα του κράτους που τους αντιμετωπίζει απλά ως μια επιπλέον πηγή εσόδων».

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την κοινωνική πραγματικότητα. Εστιάζει την προσοχή της στη βάση της πυραμίδας των ελεύθερων επαγγελματιών και αποκαλεί όλους όσοι βρίσκονται εκεί συλλήβδην «φοροφυγάδες», σημείωσε o κ. Χαρίτσης και τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτή η επιλογή υπηρετεί, πέρα από την άμεση οικονομική στόχευση, μια ευρύτερη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας: τον εξοβελισμό τους από την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Το φορολογικό είναι ένας κρίσιμος κρίκος για τη βίαιη κοινωνική αναδιάρθρωση που επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία».

«Με τα οριζόντια μέτρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλείνει το μάτι σε αυτούς που έχουν μεγάλα, συχνά προκλητικά, εισοδήματα και τα αποκρύπτουν. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της φοροδιαφυγής, της άδικης φορολογίας, το κόμμα που δεν θέλει ένα σύγχρονο, δίκαιο, κοινωνικά προσανατολισμένο φορολογικό σύστημα. Και για αυτό σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας για τις επιλογές της» επισήμανε.

«Η αριστερά στη χώρα μας και διεθνώς πιστεύει στην αναγκαιότητα και στη δυνατότητα ενός δίκαιου και ισχυρού φορολογικού συστήματος που θα είναι εργαλείο για τη θωράκιση της κοινωνίας, την αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των πολλών, τον περιορισμό του προκλητικού πλούτου» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Και πρόσθεσε: «Όχι με οριζόντια μέτρα που σύντομα θα δώσουν τη θέση τους σε άλλα μέτρα, αλλά μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό που θα στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα και προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Με μια πολιτική που θα πείθει τους πολίτες ότι οι φόροι τους επιστρέφονται στην καθημερινή τους ζωή μέσα από την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων υποδομών. Με μια στρατηγική που θα κατανοεί ότι όσο ο προκλητικός πλούτος μένει στο απυρόβλητο, δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη στη χώρα».

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Η κυβέρνηση κάνει πως δεν κατανοεί ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή στεγαστική κρίση και ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έχει παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη». Και συνέχισε: «Διαβάζουμε διάφορες επιμέρους ρυθμίσεις, αλλά δεν βλέπουμε πουθενά το αποφασιστικό βήμα ώστε να σπάσει επιτέλους η φούσκα στις τιμές των ακινήτων που διαλύει την ελληνική κοινωνία».

«Απέναντι στην αλαζονεία της κυβέρνησης, η Νέα Αριστερά θα επιδιώξει την προγραμματική συνεννόηση των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για μια ουσιαστική και πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση. Δεσμευόμαστε όμως σε ένα πράγμα: δίκαιο φορολογικό σύστημα για μια δίκαιη και ισχυρή κοινωνία» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης.

Και κατέληξε: «Δεσμευόμαστε, ως Νέα Αριστερά, ότι θα είμαστε εδώ, μέσα στη Βουλή αλλά κυρίως μέσα στην κοινωνία για να παλέψουμε με τις ιδέες, το πρόγραμμά μας και τις προτάσεις μας απέναντι στην ηγεμονία της Δεξιάς και τις αντικοινωνικές της πολιτικές και για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».

Δείτε το video

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις