ΛΑΚΩΝΙΑ. Νέα συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, με αντικείμενο συζήτησης τον νέο δικαστικό χάρτη είχε ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός.

Παρόντες ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, ο Δήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος, οι Πρόεδροι των Δ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων Σπάρτης και Γυθείου Γιάννης Νικολόπουλος και Ανθή Μπαλιτσάρη αντίστοιχα, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης και δημοτικός σύμβουλος Δ. Σπάρτης Στέφανος Βρεττάκος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Λακωνίας Βασίλης Ορφανός.

Όπως μας ενημερώνει ο κ Κρητικός ευχαρίστησε τον κο Υπουργό και όλους τους παρευρισκόμενους για την ευρεία συμμετοχή. Εκείνος με τη σειρά του τον ευχαρίστησε που μεσολάβησε, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η σύσκεψη, μέσω της οποίας το υπουργείο θα επεξηγήσει την πολιτική του και τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έθεσαν τους προβληματισμούς τους εκτενώς, μίλησαν για όσα τους ανησυχούν και εξέθεσαν τα επιχειρήματά τους. Στη συνέχεια, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός παρουσίασαν το σχέδιο του Υπουργείου για τη Λακωνία.

Έτσι: στον νέο δικαστικό χάρτη, προβλέπεται ένα Πρωτοδικείο για τη Λακωνία με έδρα τη Σπάρτη και με Περιφερειακές Έδρες τόσο στο Γύθειο, όσο και σε κάποια ακόμη περιοχή την οποία θεωρεί καλύτερη η τοπική κοινωνία, για παράδειγμα του Δήμου Μονεμβασίας. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως οι υποθέσεις στις περιφερειακές έδρες θα εκδικάζονται κανονικά εκεί και δε θα απαιτείται η μετακίνηση κάθε Λάκωνα στη Σπάρτη για τις υποθέσεις του. Επίσης ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε, πως η σύσταση ενός μοναδικού Πρωτοδικείου στη Σπάρτη δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα καταργηθούν Δικηγορικοί Σύλλογοι, αντιθέτως θα συνεχίσουν δίχως αλλαγές τη λειτουργία τους, διατηρώντας την πλήρη αυτοτέλειά τους. Τέλος, ο κ. Φλωρίδης συμμερίσθηκε την τοποθέτηση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, περί της «αδήριτης ανάγκης διατήρηση του Εφετείου Καλαμάτας». Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για τη διατήρηση του Εφετείου, προσθέτοντας πως -εφόσον το επιθυμούν οι Λάκωνες- μπορεί να υπαχθεί ολόκληρη η Λακωνία στην αρμοδιότητα του Εφετείου Καλαμάτας.

Ο Νεοκλής Κρητικός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της σύσκεψης, τονίζοντας: «Η καταληκτική φράση του Υπουργού «η πιο παραγωγική συνάντηση που είχα με φορείς», συνοψίζει το ωφέλιμο της συνάντησής μας!».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις