ΚΟΣΜΟΣ. Αστρονόμοι στο Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει το λαμπρότερο αντικείμενο του σύμπαντος.

Πρόκειται για ένα κβάζαρ με μια μαύρη τρύπα στο κέντρο του, περίπου 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Τα κβάζαρ είναι οι φωτεινοί πυρήνες στην καρδιά των μακρινών γαλαξιών.

Βάσει υπολογισμών από τα τηλεσκόπια του ESO στην Αυστραλία και την έρημο Ατακάμα της Χιλής, το κβάζαρ είναι 500 τρισεκατομμύρια φορές πιο φωτεινό από τον ήλιο.

«Αυτό σημαίνει πως ξεπερνάει δεκάδες χιλιάδες γαλαξίες όπως ο δικός μας. Είναι λοιπόν 10.000 φορές πιο φωτεινό από ολόκληρο τον Γαλαξία μας. Και ο Γαλαξίας μας είναι 100 δισεκατομμύρια αστέρια. Είναι λοιπόν μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα έναντι 100 δισεκατομμυρίων αστέρων», εξήγησε ο Σάμιουελ Λάι από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Το αντικείμενο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1980 αλλά θεωρήθηκε ότι ήταν αστέρι. Οι πρόσφατες παρατηρήσεις, με αξιοποίηση της τελευταίας τεχνολογίας, δείχνουν ότι το κβάζαρ καταβροχθίζει 370 ήλιους ετησίως. Επίσης, εξακολουθεί να μεγαλώνει, αλλά οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο γρήγορα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις