ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Φιλόξενος και καταδεκτικός ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, της «πόλης της ελευθερίας» όπως θα ακούσουμε. Ο Παναγιώτης Λύρας λίγο μετά την πρωινή του εργασία υποδέχθηκε το συνεργείο του του notospress.gr στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Η πανδημία είναι φυσικά το πρώτο θέμα στην σύντομη συζήτησή με τον Ηλία Μπόνο.

«H πόλη της Καλαμάτας κερδίζει το στοίχημα δόξα τω Θεώ» θα πει ο Παναγιώτης Λύρας. «Είχαμε ελάχιστες περιπτώσεις που μας σημάδεψαν και μας στενοχώρησαν. Και όπως φαίνεται οι «άτακτοι» Καλαματιανοί που κατά καιρούς γίνονται επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι αυτοί που δίνουν ζωντάνια χρώμα και αισιοδοξία στην πόλη»

Ο κ. Λύρας ομολογεί ότι «θα κλονιστούν οι οικονομίες, οι κοινωνίες, οι ανθρώπινες σχέσεις από την πανδημία. Αυτές τις ημέρες υπάρχει αισιοδοξία για το άνοιγμα της εστίασης. Η Καλαμάτα ως πόλη με προσανατολισμό στον Τουρισμό είναι αισιόδοξη. Όμως εκτός από τον Τουρισμό και ο Πολιτισμός αισιοδοξεί στην Καλαμάτα γιατί είναι πόλη ανοικτή… Έχει να κερδίσει κάποιος ερχόμενος στην Καλαμάτα».

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας θυμίζει ότι «δόθηκαν οι υγειονομικές κατευθύνσεις από τις αρχές και αναγκαστικά τις ακολουθούσαμε. Η Καλαμάτα είναι πόλη αλληλεγγύης και αυτό που διδαχθήκαμε είναι ότι κανείς μόνος του δεν μπορούσε να προχωρήσει και να νικήσει. Ταυτόχρονα ο Δήμος Καλαμάτας πρωτοπόρησε με τις δομές και τις υπηρεσίες του. Πρώτοι απ όλους κλείσαμε παιδικές χαρές. Το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ήταν το πρώτο κτίριο πανελλαδικά που έγινε απολύμανση. Η «ανοιχτοσύνη» της πόλης μας βοήθησε να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο. Η πανδημία βέβαια δεν έχει τελειώσει και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Η πόλη άντεξε και θα αντέξει…» αναφέρει με σιγουριά.

Όταν η συζήτηση στρέφεται στην Αυτοδιοίκηση και στο κατά πόσο συνεισφέρει σήμερα ο Παναγιώτης Λύρας αναφέρει: «Στην αυτοδιοίκηση το εμείς προηγείται του εγώ. Η Αυτοδιοίκηση ωστόσο με προβληματίζει και στους δύο βαθμούς της. Χρήματα υπάρχουν σε σύγκριση με την δραματική περίοδο των μνημονίων. Όμως, όταν οι πόροι δίνονται στην αυτοδιοίκηση από το χέρι του υπουργού τότε αυτό δεν είναι αυτοδιοίκηση είναι ετεροδιοίκηση και με βρίσκει αντίθετο, παρ’ όλο που δεν κρύβω που ανήκω. Δεν βοηθά τα πράγματα αυτή η κατάσταση. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις. Οι προτεραιότητες να είναι με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι με βάση το κατά πόσο «ανοικτή» είναι η πόρτα του εκάστοτε υπουργού… Σε τοπικό επίπεδο δοκιμαζόμαστε όπως πολλοί δήμοι της χώρας. Ο Κλεισθένης δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι γονατογράφημα, πολύ πρόχειρο. Αντί να διευκολύνει την Αυτοδιοίκηση δημιουργεί προβλήματα με κύριο και βασανιστικό το ότι αποθαρρύνει τους νέους ανθρώπους από την εμπλοκή τους στην Αυτοδιοίκηση».

Αναφερόμενος ειδικά στην Καλαμάτα σημειώνει: «Στην Καλαμάτα και στην Κοινότητα είμαι πρόεδρος ενός πολυσυλλεκτικού συμβουλίου. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η φωνή των συνδημοτών μας. Αυτό αποδίδει. Η Καλαμάτα έτσι κερδίζει κάθε φορά το στοίχημα».

«Τρία πράγματα είναι η πόλη μας» απαντά στην ερώτηση για το άμεσα ζητούμενο: «Προϊόντα γνωστά από την αρχαιότητα για την ποιότητά τους, ο πολιτισμός που έχει γίνει τρόπος ζωής στην Καλαμάτα και η παραλία που ορίζει την πόλη. Η αξιοποίηση (όλου) του παραλιακού μετώπου είναι ο ανοικτός ορίζοντας της πόλης, η επόμενη ημέρα για την Καλαμάτα του μέλλοντος...»

Καταλήγει δε μια πρωτότυπη αναφορά στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από το 1821: «Η πόλη της Καλαμάτας είναι η πολιτεία της ελευθερίας. Μετά την υγεία, το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας, θα γίνει η ταυτότητα και συνάμα το όραμα της πόλης μας»