ΣΠΑΡΤΗ. «Τα του Βαλιώτη, τω Βαλιώτη», θα έλεγε κανείς για να αποδώσει αυτό που, φαίνεται να, συμβαίνει σήμερα στον Δήμο Σπάρτης. Μια σειρά έργων εκτελούνται μέσα στο συμβατικό χρονοδιάγραμμά τους ενώ κάποια άλλα κινδυνεύουν να απενταχθούν και άλλα «αλλάζουν χέρια» για πολιτική εκμετάλλευση.

Το notospress.gr ζήτησε από τον Βαγγέλη Βαλιώτη να καταγράψει τα έργα που απέδωσε στον Δήμο Σπάρτης η προσπάθεια της δικής του δημαρχίας και τα οποία υλοποιούνται σήμερα.

Σε μια εφ΄ όλης της ύλης αναφορά, ο κ. Βαλιώτης, τέως Δήμαρχος Σπάρτης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης», αναφέρεται τόσο στο έργο που προετοίμασε και παρέδωσε προς ολοκλήρωση η δική του Δημοτική Αρχή (έως το 2019) όσο και στις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στον Δήμο Σπάρτης, τόσο χάριν του έργου όσο και εξ αιτίας της στάσης και λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής του Πέτρου Δούκα.

Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, με πνεύμα αυτοκριτικής αλλά και απόλυτη σαφήνεια, ο έμπειρος αυτοδιοικητικός συγκινείται στην Κονιδίτσα, χαίρεται στους Βόρειους Δήμους και τις Καρυές, ευχαριστεί στη Σελλασία, αναλύει, αγωνιά αλλά και προειδοποιεί στη Σπάρτη και τον Μυστρά και τέλος ικανοποιείται στην Τρύπη.

Το οδοιπορικό με την κάμερα του notospress.gr και τις ερωτήσεις του Δημήτρη Πανάγου ξεκινά από το χωριό του όπου και εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος κοινότητας, την Κονιδίτσα, όπου αναφέρεται στην αυτοδιοίκηση σήμερα, συνεχίζεται στα έργα αγροτικής οδοποιίας στον πρώην Δήμο Πελλάνας, περνά από τις σύγχρονες παιδικές χαρές Σελλασίας και Μυστρά, στην πανέμορφη κάτω πλατεία των Καρυών, έρχεται στη Σπάρτη, στην Οικία της Ευρώπης, στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στο Open Mall, στα γήπεδα των Γυμνασίων – Λυκείων της Σπάρτης, στον λόφο του Ξενία, στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σπάρτης και τέλος στα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων της ΔΕΥΑΣ σε Τρύπη, Μυστρά και Σπάρτη.

Στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης ο Βαγγέλης Βαλιώτης απαντά αν και κατά πόσο η σημερινή δημοτική αρχή Σπάρτης αξιοποίησε την στήριξη και τη συνεργασία της παράταξής του και δίνει το στίγμα για το πώς τελικά πρέπει μια δημοτική αρχή και μια δημοτική παράταξη να λειτουργεί.

Δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του και την ενόχλησή των συνεργατών του αλλά και την ανησυχία τους σε σχέση με όσα διαδραματίζονται στον Δήμο και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δημοτική Αρχή Σπάρτης – Επιφανειακές Συνεργασίες

«Είχαμε πει, πως θα στηρίξουμε την όποια θετική προσπάθεια της νέας Δημοτικής Αρχής αλλά και θα υπερασπίσουμε το έργο μας… Όμως αυτό δεν εκτιμήθηκε σωστά από την παράταξη Δούκα», υπογράμμισε ο κ. Βαλιώτης. Προσθέτοντας:

«Ο κ. Δούκας προσπάθησε να λύσει τα προβλήματα μέσω επιφανειακών συνεργασιών. Στον Δήμο χρειάζονται συγκλίσεις, αλλά ο κ. Δούκας θέλει τις συγκλίσεις και τα θετικά να τα καρπώνεται ο ίδιος, και μόνον αυτός, με την αυτοπροβολή του».

Αυτοδιοικητικός Εκλογικός Νόμος

«Ο νόμος που παρουσιάστηκε είναι ο πλέον αντιδημοκρατικός από όσους συνάντησα στην αυτοδιοικητική μου πορεία. Η έκφραση της ψήφου δεν μετριέται το ίδιο, για όλους τους συνδυασμούς», υπενθυμίζει ο πρώην Δήμαρχος Σπάρτης. Συμπληρώνοντας:

«Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής, όμως αυτή δεν αφέθηκε να λειτουργήσει. Ο νέος νόμος βάζει περιορισμούς στην εκπροσώπηση των συνδυασμών και των δημοτικών συμβούλων. Ο νόμος πάει στη Βουλή τη Μεγάλη Εβδομάδα, πρέπει να υπάρξει αντίδραση για να μην περάσουν αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις.

Ο νόμος του κ. Βορίδη, δεν αφήνει τις Κοινότητες να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, φέρνει δυσκολίες στις νέες παρατάξεις να καταρτίσουν συνδυασμούς. Φέρνει πλαφόν 3%, μειώνει τους δημοτικούς συμβούλους και κατά συνέπεια η εκπροσώπηση των Κοινοτήτων θα είναι πολύ μειωμένη».

Τέλος, ο κ. Βαλιώτης αναφέρεται, εκτός όλων των άλλων, και στη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σπάρτης κι εύχεται Χρόνια Πολλά σε όλους.

Η συνέντευξη του κ. Βαλιώτη εξελίχθηκε στις 24 και 25 Απριλίου 2021