ΓΥΘΕΙΟ. Η φωτιά σε Γύθειο – Μάνη δεν έχει πλέον τίποτ’ άλλο να κάψει. Όπως εξηγεί στο notospress.gr η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης κ. Γεωργία Λυροφώνη η φωτιά ξεκίνησε από την Παναγία τη Γιάτρισσα διένυσε 60 χιλιόμετρα και έφθασε στη θάλασσα στο Βαθύ. Δεκάδες κοινότητες έχουν πληγεί τόσο πολύ που όπως λένε οι ειδικοί θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία για να συνέλθουν στην αγροτική παραγωγή τους που είναι και το βασικό εισόδημα. Τα 2/3 των καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν γίνει κάρβουνο και στάχτη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ενεργό μέτωπο στη Μέλισσα από αναζωπύρωση. Νωρίτερα υπήρξε αναζωπύρωση και στο Κρυονέρι που την έσβησαν.

Το Γύθειο αλλά και αρκετοί οικισμοί σώθηκαν χάρη στην αυτοθυσία πολιτών και εθελοντών που αγνόησαν τις εντολές του κεντρικού σχεδιασμού, δεν εκκένωσαν, έμειναν με αυτοσχέδια πυροσβεστικά και τρακτέρ κι έσωσαν σπίτια, περιουσίες και τελικά και το Γύθειο. Δυστυχώς η φωτιά αφέθηκε να κατέβει μέχρι τη θάλασσα με μόνη έννοια από τον κεντρικό συντονισμό να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Όμως η καταστροφή είναι τόση που θέτει εν αμφιβόλω το δόγμα του κεντρικού σχεδιασμού. Ελάχιστοι Πυροσβέστες, μηδαμινά μέσα και ελικόπτερο την τελευταία στιγμή για τα μάτια του κόσμου.

Σήμερα το Γύθειο και η ευρύτερη περιοχή επανέρχεται σιγά - σιγά στους ρυθμούς, το καλοκαίρι είναι μπροστά και πολύ σύντομα οι Μανιάτες θα απευθύνουν προσκλητήριο σε όλη την Ελλάδα να επισκεφθούν τον τόπο και για διακοπές αλλά και για την στήριξη που είναι αναγκαία μιας και ο τόπος βασίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις