ΜΑΝΗ. Η Βάθεια αποτελεί χωριό και οχυρωμένο οικισμό του Δημοτικού διαμερίσματος Βάθειας. ο πληθυσμός του οικισμού ήταν 6 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2011 ενώ ο πληθυσμός της ευρύτερης κοινότητά ήταν 316 κάτοικοι. Διοικητικά ανήκε στο δήμο Οίτυλου έως το 2011 ενώ με την διοικητική μεταρρύθμιση που επέφερε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» εντάχθηκε στο νέο δήμο Ανατολικής Μάνης. Γεωγραφικά βρίσκεται σε υψόμετρο 174 μέτρων, 7 χιλιόμετρα βόρεια του ακρωτηρίου Ταίναρο.

Οι πύργοι της Βάθειας

Ολόκληρος ο οικισμός πάντως αποτελεί μνημείο της αρχιτεκτονικής παράδοσης της ευρύτερης περιοχής κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία χτίστηκαν οι περισσότεροι πύργοι της Βάθειας. Οι πύργοι αυτοί είναι μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.

Τα γνωστά πλέον πυργόσπιτα, είναι διώροφα ή τριώροφα πέτρινα κτίσματα, σε άλλες περιοχές της Μάνης μπορεί να έχουν και περισσότερους ορόφους, τα οποία διαθέτουν πολύ μικρά και χαρακτηριστικά παράθυρα. Αυτά χρησίμευαν κυρίως ως πολεμίστρες πίσω από τις οποίες οι κάτοικοι και υπερασπιστές του πύργου και της περιοχής οχυρώνονταν ενάντια σε εισβολείς όπως οι Τούρκοι ή ακόμα και οι πειρατές.

Επιπλέον, αρκετοί διέθεταν και ζεματίστρες για την αποτροπή εισόδου από τη πόρτα του πύργου. Η παρουσία τέτοιων πύργων σε μικρή απόσταση μεταξύ τους δημιουργούσε ένα απόρθητο τείχος προστασίας το οποίο με το καιρό αποτέλεσε το φόβητρο κάθε επίδοξου κατακτητή.

Η Βάθεια στον 20ο αιώνα

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα πάντως τη Βάθεια την χτύπησε ένας εχθρός που αποδείχθηκε δυνατότερος από τους μέχρι τότε εισβολείς και κατάφερε μέχρι το 1980 να την έχει σχεδόν ερημώσει. Η αστυφιλία οδήγησε τους κατοίκους της Βάθειας στις μεγάλες πόλεις αλλά ευτυχώς χάρη στις προσπάθειες του ΕΟΤ και την αναστήλωση αρκετών πυργόσπιτων, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80, για την δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων, κάποια πράγματα δεν χάθηκαν τελείως. Η κίνηση αυτή λοιπόν όχι μόνο διέσωσε κάποιους καλοδιατηρημένους ή ετοιμόρροπους πύργους της Βάθειας αλλά έφερε στην επιφάνεια την ξεχασμένη μέχρι τότε πανέμορφη αυτή γωνιά της Λακωνικής Μάνης.

Πρόσβαση και αποστάσεις για τη Λακωνική Μάνη και τη Βάθεια

Η Βάθεια βρίσκεται στο νότιο άκρο του ακρωτηρίου Ταίναρο (το μεσαίο “πόδι” της Πελοποννήσου). Απέχει 92 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού Σπάρτη, 33 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη και 59 από το παραθαλάσσιο Γύθειο. Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων μπορείτε να επισκεφτείτε τον γραφικό και παραθαλάσσιο Γερολιμένα ενώ μόλις στα 26 χιλιόμετρα σας περιμένουν τα μοναδικής ομορφιάς σπήλαια του Δυρού!.

Η απόσταση της Βάθειας από την Αθήνα, μέσω Σπάρτης και Γυθείου, είναι 305 χιλιόμετρα.

Βίντεο: nikos.tsiak

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις