ΜΕΣΣΗΝΗ.Η Νέα Κορώνη είναι χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Βρίσκεται κοντά στην ανατολική ακτή της Μεσσηνιακής χερσονήσου, μεταξύ της Κορώνης και του Πεταλιδίου, 44 χλμ. νότια της Καλαμάτας. Έχει 298 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Μεσσήνης, ενώ την περίοδο 1999-2011 ανήκε στον Δήμο Αιπείας. Η Νέα Κορώνη χτίστηκε με ένα ιδιαίτερο πολεοδομικό σχέδιο και αποτελεί Κοινότητα, της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας, του Δημοτική Ενότητα Αίπειας σημερινού Δήμου Μεσσήνης. Η παλαιά ονομασία του, ήταν Καντιάνικα. Κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου και πραγματοποιείται πολυήμερη εμποροπανήγυρις

Η διοικητική διαίρεση της χώρας το 1833 από τον βασιλιά Όθωνα και η κατάργηση των δήμων από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1912 θέλει τα τότε Καστέλλια, και αργότερα Νέα Κορώνη, να είναι στο χρονικό αυτό διάστημα δημοτικό διαμέρισμα του τότε Δήμου Κολωνίδων. Ο Δήμος αυτός πήρε την ονομασία του από την αρχαία ομώνυμη πόλη, ενώ η Κορώνη έδωσε το όνομά της στον σημερινό Δήμο Πεταλιδίου, ο οποίος τότε είχε ονομαστεί Δήμος Κορώνης. Η αρχαία πολίχνη των Κολωνίδων εστιάζεται στο λόφο με την σημερινή ονομασία Στυλιανόπουλο και ειδικότερα ο Παυσανίας γράφει: Κοντά δε εις την πόλη των Κορωναίων υπάρχει η γειτονική (πόλη), που λέγεται Κολωνίδες. Οι κατοικούντες εις αυτήν λέγουν πως δεν είναι Μεσσήνιοι, αλλά ισχυρίζονται ότι τους έφερε από την Αττική ο Κόλαινος. Ο Κόλαινος δε, κατόπιν μαντείας, είχε το πουλί Κόρυδον ως οδηγόν του δια την αποικίαν αυτήν. Τους έμελλε δε, με το πέρασμα του καιρού, και την γλώσσαν και τας συνήθειας να αλλάξουν και να μάθουν τα δωρικά.
Ευρίσκεται δε ο συνοικισμός αυτός, οι Κολωνίδες, εις ύψωμα που ολίγον απέχει από την θάλασσα. Επίσης, λέγεται ότι ο Κόλαινος έφερε και την αγγειοπλαστική στην περιοχή, η οποία άνθισε κυρίως στο χωριό Βουνάρια.

Video: nikos.tsiak

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις