ΦΙΛΙΑΤΡΑ. Βγαλμένο λες από κάποιο παραμυθένιο σκηνικό ή (ίσως) την Disneyland το Κάστρο των Παραμυθιών στο ψαροχώρι Αγρίλη, σε απόσταση 8 χλμ. περίπου από τα Φιλιατρά στο βορειοδυτικό τμήμα της Μεσσηνίας, μεταφέρει σε μέρη ονειρικά και ξυπνά παιδικές μνήμες από τα παλιά.

Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό και ονειρικό κτίσμα που έχει την αίσθηση ότι σε λίγο θα ξεπηδήσει από αυτό ο πρίγκιπας του παραμυθιού πάνω στο άσπρο άλογο. Αν και μοιάζει εντελώς παράταιρο και «ξένο» για την τοποθεσία όπου βρίσκεται, εντυπωσιάζει τους πάντες στη θέασή του.

Δημιουργήθηκε μετά από δωρεά του γιατρού Χαράλαμπου Φουρναράκη -ο ίδιος χρηματοδότησε και την δημιουργία του ομοιώματος του Πύργου του Άιφελ στα Φιλιατρά το 1960- και ξεχωρίζει για την ιδιορρυθμία του, συνδυάζοντας αταίριαστες τοπικά και χρονικά ιστορικές περιόδους, σκοπός της οποίας ήταν η θύμηση των παραμυθιών που μας έλεγε η γιαγιά μας.

Λίγο πιο πέρα το ενδιαφέρον κεντρίζουν οι μεγάλες κι επιβλητικές φιγούρες της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, καθώς και ιππότες και ήρωες της Επανάστασης του 1821. Αν και πρόκειται για μία εντυπωσιακή κατασκευή, η αισθητική της είναι η αλήθεια ότι διχάζει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις