ΓΕΡΑΚΑΣ. Σε μια ήσυχη γωνιά στις ανατολικές ακτές της Λακωνίας, το γραφικό λιμάνι του Γέρακα, χτισμένο μέσα σε ένα φιόρδ, χαρίζει στον επισκέπτη εικόνες σπάνιας ομορφιάς

Φιόρδ, you know?

Σε όλη την Πελοπόννησο θα συναντήσεις γαλήνια χωριά, μια ανάσα μακριά από διάσημους προορισμούς, που προσφέρονται για ήρεμες αποδράσεις μακριά από όλους και απ’ όλα. Ο Γέρακας Λακωνίας είναι ένα από αυτά. Πρόκειται για ένα χωριό που είναι χτισμένο μέσα σε ένα φιόρδ! Ναι, ένα φιόρδ σαν κι αυτά που υπάρχουν στη Νορβηγία.

Σε μία ήσυχη γωνιά στις ανατολικές ακτές του νομού Λακωνίας, μόλις 22 χλμ. από τη Μονεμβασιά, το άγνωστο σε πολλούς λιμάνι του Γέρακα, ένα από τα πιο γραφικά της Πελοποννήσου, χαρίζει στον επισκέπτη εικόνες σπάνιας ομορφιάς.

Γέρακας Λακωνίας: Το φιόρδ και η «κόκκινη λιμνοθάλασσα»

Ο Γέρακας, ή «Ιέραξ» όπως ονομαζόταν κατά τα βυζαντινά χρόνια, αποτέλεσε το ναυτικό σταθμό των Βυζαντινών για την καταπολέμηση των Σαρακηνών, καθώς και το αγκυροβόλιο Υδραίων και Σπετσιωτών εμπόρων, αλλά και όσων ήθελαν να αποφύγουν τις τρικυμίες.

Στην απόληξη του όρμου του υπάρχει σημαντικότατος υγροβιότοπος. Τα φυτά της λιμνοθάλασσας έχουν μια κοκκινωπή απόχρωση δίνοντας την εντύπωση μιας «κόκκινης λιμνοθάλασσας».

Σήμερα, ο Γέρακας αποτελείται από 3 οικισμούς: το Λιμάνι, τοn Γέρακα που βρίσκεται στοn λόφο και τον μικρό οικισμό του Αγίου Ιωάννη. Το απάνεμο και γραφικό λιμάνι αποτελεί αγκυροβόλιο για ιστιοπλοϊκά και σκάφη και θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο νησί. Η ομορφιά της φύσης, τα ασβεστωμένα σπίτια με τα γαλάζια παράθυρα και τα κόκκινα κεραμίδια και οι ψαροταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους δίπλα στα ήσυχα νερά συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις