ΜΕΣΣΗΝΗ. Εντυπωσιακό μνημείο, σύμβολο ισχύος και δείγμα υψηλής οχυρωματικής τεχνικής η Αρκαδική Πύλη ήταν η μία από τις δύο πύλες για την Αρχαία Μεσσήνη, τμήμα των οχυρώσεων της αρχαίας πόλης. Σώζεται αρκετά καλά και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Βρίσκεται στα βόρεια του αρχαιολογικού χώρου στο σημείο που ενώνονται οι δρόμοι προς τα χωριά Πετράλωνα, Μαυρομμάτι, Νεοχώρι και Ζερμπίσια.

Η Αρκαδική Πύλη αποτελεί κατασκευή μνημειακών διαστάσεων, χτισμένη με μεγάλες ασβεστολιθικές ορθογώνιες πέτρες, που προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Είναι κυκλική και ευρύχωρη, με δύο εισόδους, μία διπλή εσωτερική και μία εξωτερική. Η εσωτερική οδηγούσε σε λιθόστρωτο δρόμο με κατεύθυνση την Αγορά της πόλης και η εξωτερική σε δρόμο, που κατέληγε στην Μεγαλόπολη. Δεξιά και αριστερά της εξωτερικής εισόδου της Αρκαδικής Πύλης υπάρχουν δύο τετράγωνοι προστατευτικοί πύργοι σε επαφή με την κυρίως κατασκευή της πύλης, η οποία έχει κυκλική κάτοψη.

Στον εσωτερικό, κυκλικό χώρο της Αρκαδικής Πύλης είχαν στηθεί ερμαϊκές στήλες, καθώς ο θεός Ερμής είχε και την ιδιότητα του προστάτη των πυλών. Τις στήλες αυτές είχε δει ο περιηγητής Παυσανίας. Πάνω από την βόρεια κόγχη του Ερμή υπάρχει η επιγραφή: «Κόιντος Πλώτιος Ευφημίων επεσκεύασεν».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις