ΝΑΥΠΛΙΟ. Μετά από τη δολοφονία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, οι ξένες δυνάμεις επέλεξαν τον Βαυαρό πρίγκηπα Όθωνα, για βασιλιά του νεοσύστατου κράτους. Ο νεαρός Όθων, τον Ιανουάριο του 1833 σε ηλικία 17 ετών, κατέφθασε στην τότε πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, το Ναύπλιο. Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο Ναύπλιο για να τον υποδεχτούν. Ανάμεσα τους και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος κατέθεσε τα όπλα του μπροστά στα πόδια του Όθωνα για να δείξει ότι θα υπηρετήσει την νέα τάξη πραγμάτων.

Ο Βασιλιάς Όθωνας συνοδευόταν από Βαυαρούς συμβούλους και αξιωματούχους όπου και παρέμεινε για τους επόμενους 11 μήνες. Στο διάστημα αυτό διάβαζε ελληνική ιστορία και έκανε ταξίδια για να γνωρίσει την νέα του πατρίδα. Ωστόσο, το διάστημα εκείνο πολλοί Βαυαροί ακόλουθοι του προσβλήθηκαν από κοιλιακό τύφο και πέθαναν.

Λίγα χρόνια αργότερα, ενώ η πρωτεύουσα είχε μεταφερθεί στην Αθήνα, στη μνήμη τους, ο πατέρας του Όθωνα, Λουδοβίκος Α’ ζήτησε από τον Βαυαρό γλύπτη, Christian Siegel (Χριστιανός Ζίγκελ, 1808-1883) να φιλοτεχνήσει ένα γλυπτό μνημείο.

Εκείνος σμίλευσε πάνω σε βράχο στο συνοικισμό Πρόνοια, ένα τεράστιο γλυπτό που έχει τη μορφή λιονταριού που κοιμάται. Κάτω από αυτό υπάρχει χαραγμένη γερμανική επιγραφή, όπου πληροφορεί το κοινό για την ιστορία του κοιμώμενου λιονταριού. Ο γλύπτης δεν επέλεξε τυχαία να κοιμάται το λιοντάρι, αφού ο κοιμώμενος «Λέων των Βαυαρών» – όπως είναι γνωστός – συμβολίζει τον αιώνιο ύπνο του θανάτου.

Το γλυπτό, που είναι ένα από τα σημαντικότερα του 19ου αιώνα στην Ελλάδα, κατασκευάστηκε στο διάστημα 1833 - 1834. Βρίσκεται μεταξύ της εκκλησίας των Αγίων Πάντων και του σημερινού νεκροταφείου του Ναυπλίου, στην οδό Μιχαήλ Ιατρού. Ο χώρος μπροστά από τον «Λέοντα των Βαυαρών» έχει διαμορφωθεί σε μικρό πανέμορφο πάρκο, ενώ προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Βίντεο: DroneDays gr/Γιώργος Σοφούλης

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις