ΕΛΒΕΤΙΑ. Φοιτητές από την Ελβετία κατέρριψαν το παγκόσμιο ρεκόρ επιτάχυνσης με το χειροποίητο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό αυτοκίνητό τους που καταφέρνει από το μηδέν να πιάσει στα 100 χλμ./ώρα σε 0,956 δευτερόλεπτα σε μια απόσταση 12,3 μέτρων.

Το αυτοκίνητο, που ονομάστηκε «mythen», κατασκευάστηκε από μέλη της Ακαδημαϊκής Λέσχης Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ζυρίχης (AMZ), που αποτελείται από φοιτητές του ETH Ζυρίχης και του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Λουκέρνης.

Τα παραδοσιακά μονοθέσια της Formula 1 βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αεροδυναμική, η οποία συνήθως επιτυγχάνεται μέσω των πίσω ή των μπροστινών πτερύγων που δημιουργούν καθοδική δύναμη σε υψηλές ταχύτητες. Επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ισχυρή πρόσφυση από την αρχή, η ομάδα AMZ βρήκε μια μοναδική λύση: κατασκεύασε έναν εξειδικευμένο μηχανισμό που μοιάζει με ηλεκτρική σκούπα και συγκρατεί το όχημα στο έδαφος με αναρρόφηση.

Όλα τα εξαρτήματα του mythen, από τις πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων (PCB) μέχρι το πλαίσιο και την μπαταρία, αναπτύχθηκαν από τους φοιτητές και βελτιστοποιήθηκαν για τη λειτουργία τους.

Ελαφριά υλικά από άνθρακα και αλουμίνιο με κηρήθρες σημαίνει ότι το αγωνιστικό αυτοκίνητο επιτυγχάνει ένα βάρος περίπου 140 κιλών. Οι φτιαγμένοι από τους φοιτητές κινητήρες πλήμνης τεσσάρων τροχών και ένα ειδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης δίνουν στο όχημα ισχύ 240 κιλοβάτ, δηλαδή περίπου 326 ίππους.

Όλα πρέπει να συμβούν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο

«Στοχεύσαμε από την αρχή να πάμε κάτω από ένα δευτερόλεπτο στην επιτάχυνση από τα 0 στα 100 χιλιόμετρα την ώρα», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της ομάδας Eloi Roset.

Ο Roset εξήγησε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η παραγωγή της τεράστιας ποσότητας σταθερής ισχύος που απαιτείται.

«Απλά σκάει. Όλα πρέπει να συμβούν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο και πρέπει να μπορεί να το αντέξει αυτό. Έτσι, είναι μια αρκετά διαφορετική ιδέα συνολικά, ειδικά η αεροδυναμική που ήταν εντελώς νέα. Σαν να μην είχαμε ξανακάνει ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι με το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο οι φοιτητές κατέρριψαν το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ των 1,461 δευτερολέπτων, που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 από μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις