ΕΛΕΥΣΙΝΑ. Σε νεκροταφείο ναυαγίων και παροπλισμένων πλοίων με τεράστια περιβαλλοντική επιδείνωση στο ήδη βεβαρυμμένο από τη ρύπανση τοπίο έχει μετατραπεί ο αβαθής κόλπος της Ελευσίνας.

Τα 7 πλωτά γεωτρύπανα μεταφέρθηκαν το 2017 στον κόλπο της Ελευσίνας και έως και σήμερα παραμένουν ακινητοποιημένα στο Β Καραβοστάσι, που βρίσκεται απέναντι από την Βίλα Ευταξία.

Τα γεωτρύπανα αυτά το 2017 ανήκαν στην εταιρεία γεωτρήσεων Ocean Rig, πρόκειται για εταιρεία υποθαλάσσιων εξορύξεων, η οποία εδρεύει στην Αθήνα. Ωστόσο, το 2018 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της εταιρίας Ocean Rig, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου , στην ελβετική Transocean Ltd, σε ένα deal συνολικής αξίας περίπου 2,7 δισ. δολ.

Λόγο παλαιότερης τεχνολογίας και οικονομικών προβλημάτων το 2017 με απόφαση της εταιρείας Ocean Rig και του Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας ήρθαν σε συμφωνία για την μεταφορά 7 πλωτών γεωτρύπανών και πάρα τις αντιδράσεις των κατοίκων της για την προσάραξη τους στον κόλπο της Ελευσίνας. Η «αποθήκευσή» τους εκεί τείνει να μετατρέψει τον ήδη επιβαρυμένο κόλπο της Ελευσίνας σε ένα απέραντο θαλάσσιο πάρκινγκ πλοίων.

Σήμερα υπολογίζονται 27 ναυάγια μέσα στο κεντρικό λιμάνι και τον περιβάλλοντα χώρο στα αβαθή νερά του κόλπου ενώ ξεπερνούν τα 40 τα παροπλισμένα και κατασχεθέντα πλοία που επιβαρύνουν την ρύπανση της θάλασσας.

Αυτά είναι τα 7 πλωτά γεωτρύπανα : DISCOVERER CLEAR LEADER, OCEAN RIG OLYMPIA, OCEAN RIG ATHENA, OCEAN RIG MYLOS, OCEAN RIG APOLLO, DEEPWATER CHAMPION, DISCOVERER AMERICAS.

Το ενδιαφέρον είναι ότι από τα 7 γεωτρύπανα και πιο συγκεκριμένα τα δυο, το OCEAN MYLOS και το OCEAN APOLLO συγκαταλέγονται στα καλυτέρα πλωτά γεώτρυπανα με μέγιστο βάθος τρυπήματος 40.000 πόδια.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις