ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Η υγεία, είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους - κι αυτό είναι κάτι το οποίο συνειδητοποιήσαμε τους τελευταίους μήνες περισσότερο από ποτέ. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένα θέμα που πολλές φορές έχουμε ως δεδομένο.

Η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη ανά πάσα στιγμή, δυστυχώς, δεν είναι δεδομένη για όλους

Όσοι ζούμε σε μεγάλες πόλεις, ξέρουμε πως έχουμε πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη ανά πάσα στιγμή - κάτι το οποίο για πολλούς συνανθρώπους μας δεν είναι δεδομένο. Ένα παράδειγμα αποτελούν οι κάτοικοι της Ελαφονήσου.

Το παράδειγμα της Ελαφονήσου

Το πανέμορφο νησί της Ελαφονήσου δεν απέχει παρά λίγα λεπτά από την ηπειρωτική χώρα, αλλά η απόστασή του από μεγάλες και καλά οργανωμένες υγειονομικές μονάδες υγείας είναι σημαντική και συνιστά μία ανυπέρβλητη δυσκολία για τον μόνιμο πληθυσμό του νησιού, κατά τη Δήμαρχό της, Ευσταθία Λιάρου.

Η Ελαφόνησος έχει 1.200 εγγεγραμμένους δημότες, αλλά μόλις 800 μόνιμους κατοίκους και 250.000 επισκέπτες ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού λιμεναρχείου.

Το Περιφερειακό Ιατρείο της Ελαφονήσου

«Η απόσταση από μεγάλες μονάδες υγείας είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε» επαυξάνει ο αγροτικός γιατρός του νησιού Θεόδωρος Βατίστας, τονίζοντας ότι, «… το Περιφερειακό Ιατρείο δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει βαριά περιστατικά, ενώ το Πολυδύναμο Ιατρείο της είναι απομακρυσμένο από οργανωμένες δομές υγείας, καθώς το κοντινότερο νοσοκομείο είναι αυτό των Μολάων».

Με έμπνευση από τις ανάγκες της ακριτικής Ελλάδας

Ιστορίες των κατοίκων της ακριτικής Ελλάδας που θέλουν να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στον τόπο τους, χωρίς όμως να αισθάνονται ανασφαλείς σε ό,τι αφορά την υγεία τους, ενέπνευσαν την Alpha Bank για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Μαζί, με στόχο την Υγεία».

Από το 2014, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», η Alpha Bank έθεσε ως στόχο της να εξοπλίσει τα Περιφερειακά Ιατρεία απομακρυσμένων περιοχών, βάσει των καταγεγραμμένων αναγκών τους.

240.000 ιατρικά μηχανήματα

Στο πλαίσιο αυτό, από την έναρξη του προγράμματος έως σήμερα έχουν παραδοθεί 240.000 ιατρικά μηχανήματα, συσκευές και είδη ιατροφαρμακευτικού υλικού σε 60 νησιά με συνολικό πληθυσμό 800.000 κατοίκων και εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τη Ρούλη Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank, «Στον χάρτη κοινωνικής προσφοράς του προγράμματος θα προστεθούν φέτος άλλα 13 νησιά. Κύριοι στόχοι μας είναι η στήριξη του έργου των τοπικών ιατρείων με την κάλυψη ιατροφαρμακευτικών αναγκών, καθώς και η ενίσχυση της ποιότητας ζωής αλλά και του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων».

Το περιφερειακό ιατρείο της Ελαφονήσου έχει ήδη παραλάβει ιατρικά μηχανήματα, υγειονομικό εξοπλισμό και ιατροφαρμακευτικά υλικά. Όπως ανέφερε ο αγροτικός γιατρός Ελαφονήσου Θεόδωρος Βατίστας, «…η προσφορά του προγράμματος λύνει τα χέρια και διευκολύνει τη δουλειά μας. Από το μόνιτορ και τον καρδιογράφο, μέχρι πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό, ακόμα και έναν ασθενή να βοηθήσουμε μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας».

Υπογραμμίζεται πως το πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την Υγεία» υλοποιείται και στους Αρκιούς των Δωδεκαννήσων.

Επιμύθιο

Η ιατρική περίθαλψη και φροντίδα δεν είναι δεδομένη για όλους - αξίζει, όμως, σε όλους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις