Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη που εορτάζεται σήμερα Τρίτη 14 Ιουνίου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης κ. Νίκος Κουφός και η Διευθύντρια Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου κ. Μαρία Καλκάνη απευθύνουν το εξής μήνυμα:

«Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του Γερμανού ιατρού Κάρλ Λανστάϊνερ, ο οποίος ανακάλυψε το έτος 1900, τις Ομάδες αίματος και αργότερα τα Ρέζους και τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για την ανακάλυψή του αυτή.

Την ημέρα αυτή, τιμάται ο ανώνυμος Εθελοντής Αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντάς του ζωή με το αίμα του.

Με την προσφορά αίματος από Εθελοντές Αιμοδότες, σώζονται καθημερινά χιλιάδες ασθενείς. Η τακτική Εθελοντική Αιμοδοσία, διασφαλίζει επάρκεια αίματος, τον έγκαιρο προγραμματισμό των μεταγγίσεων για χειρουργικές ή άλλες ιατρικές επεμβάσεις και διευκολύνει την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Με τον τρόπο αυτό δεν είναι ανάγκη να αγωνιά κανείς για το συγγενή ή το φίλο του που χρειάζεται να μεταγγισθεί. Βέβαια κάποιοι διστάζουν να δώσουν αίμα και οι κύριες αιτίες είναι ο αδικαιολόγητος φόβος, η προκατάληψη και η άγνοια γύρω από τη διαδικασία της Αιμοδοσίας.

Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια, αλλά κυρίως να προσελκύσει νέους Εθελοντές Αιμοδότες, ώστε να καταστεί η χώρα μας αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο Αίμα.»