ΣΠΑΡΤΗ. Η διαδικασία αξιολόγησης των διοικητών των νοσοκομειακών ιδρυμάτων της χώρας, αποτελεί συνήθως δείκτη του κατά πόσο μια Κυβέρνηση ελέγχει την Διοίκηση.

Στις μέρες Σύριζα το υπουργείο Υγείας όρισε την επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων αντικαταστατών των Διοικητών. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, είχε σημειώσει, ότι οι αξιολογήσεις των διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ βρίσκονται στα χέρια του υπουργείου. Αναμενόταν μάλιστα στην συντριπτική τους πλειοψηφία να αποπεμφθούν.

Στη Λακωνία με έκπληξη είδαν οι υποψιασμένοι και μη πολίτες να διατηρείται στην Διοίκηση η Εύη Παπαγεωργίου. Τα ερωτηματικά πολλά και τα ερωτήματα ακόμα περισσότερα τόσο από τους «δεξιούς» όσο και από τους «αριστερούς». Η επιτροπή αξιολόγησης ορίσθηκε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Πέτρου Γιαννουλάτου και, σύμφωνα με την σχετική απόφαση, προχώρησε σε αξιολόγηση των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών σε συνέχεια των εκθέσεων αξιολόγησης που είχαν συσταθεί από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Η Εύη Παπαγεωργίου είναι γνωστό ότι αποτελεί προβεβλημένο στη Μεσσηνία στέλεχος της Ν.Δ. και αν μη τι άλλο είναι συνεπής φορέας της πολιτικής που το κόμμα της πρεσβεύει στο ΕΣΥ. Πως λοιπόν κατάφερε να διατηρήσει την θέση της επί 4-5 μήνες, χωρίς αμφισβήτηση και χωρίς υπονόμευση;

Είναι Διοικητής καριέρας; Διακρίνεται για τέτοιες ικανότητες που έκαμψαν τον κομματισμό; Κατ’ εξαίρεση στη Λακωνία δεν ίσχυσαν κομματικά κριτήρια; Τι άλλο μπορεί να συνέβη;

Ισως βοηθήσει τον συλλογισμό κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη η σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφίων που αποφασίσθηκε να είναι η εξής: (1) Πέτρος Γιαννουλάτος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, (2) Παναγιώτης Σκανδαλάκης, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ), (3) Δημήτριος Νιάκας, καθηγητής Οικονομικών και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, (4) Γεώργιος Καπερώνης, σύμβουλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και (5) Νικόλαος Μπερετάνος, οικονομολόγος - σύμβουλος Διοίκησης της Α.Ε. με την επωνυμία «Μαρινόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικού Εμπορίου».

Πληροφορίες, όμως, θέλουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου να λήγει η θητεία της κ. Παπαγεωργίου και να αναλαμβάνει Διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης σημαίνον στέλεχος του Συριζα στη Λακωνία, με ειδίκευση στην Οικονομία και στην καταγωγή συντοπίτης του γ.γ.

Με τροποποίηση απόφασης του 2014 προηγήθηκε αντικατάσταση μελών του Δ.Σ. του Νοσοκομείου ως εξής:
Η Τζανετάκου Ελένη του Πέτρου, δημοσιογράφος αντικαθιστά το τακτικό μέλος Δημήτριο Παναγιωτακάκο.
Η Καβαλιεράκη – Καλαμπαλίκη Αντωνία του Παναγιώτη, συνταξιούχος αντικαθιστά το αναπληρωματικό μέλος Τσοχαντάρη Άννα.
Η Μαγγαλούση Σταματική του Νίκωνα, συνταξιούχος ΟΑΕΕ αντικαθιστά το τακτικό μέλος Τσίπουρα Κωνσταντίνο.
Ο Δημητρόπουλος Νικόλαος του Ανδρέα, συνταξιούχος, αντικαθιστά το αναπληρωματικό μέλος Πετροπούλου Βασιλική.
Η Παπαγιαννοπούλου Παναγιώτα του Χρήστου, λογίστρια, αντικαθιστά το τακτικό μέλος Κωνστάντου – Ταϊφάκου Διαμάντω. Αντικαταστάτης ορίστηκε ο Σπανός Ευάγγελος.