Ενημέρωση για την ελονοσία στο Βλαχιώτη από γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ
Το Σαββάτο 1 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 7:00 μ.μ. θα γίνει από ιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ ενημέρωση για τα μέτρα προφύλαξης- πρόληψης από την Ελονοσία στο Κλειστό Γυμναστήριο Έλους από Ιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η Ελονοσία είναι λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικά πρωτόζωα του γένους Πλασμώδιο (Plasmodium) και η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνο από το θηλυκό κουνούπι του είδους Ανωφελές (Anopheles). Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις έλος και νόσος, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι η νόσος ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη γύρω από ελώδεις περιοχές. Διεθνώς αποκαλείται μαλάρια [malaria (από τις ιταλικές λέξεις: mal + aria = κακός αέρας)] από την πεποίθηση που επικρατούσε κάποτε ότι η ασθένεια προκαλούταν από τον 'κακό αέρα' κοντά στα έλη.
Η περιοχή του Έλους στο Δήμο Ευρώτα αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Λακεδαίμονος αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα αφού έχουν καταγραφεί κρούσματα που δημιουργούν ανησυχία.
Ο Δήμος Ευρώτα, συνεχίζει, την από έτους, προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της Περιφέρειας Πρλοποννήσου. Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στην ενημέρωση – πρόληψη.