ΣΠΑΡΤΗ. Με τον ισχυρισμό ότι «η υγεία όλων μας είναι αδιαπραγμάτευτη» η Κομμουνσιτική Νεολαία Λακωνίας παρεμβαίνει και ζητά μέτρα στην προσφυγική δομή του Sparta Inn, στη Σπάρτη!

Σε σχετική ενημέρωση της ΚΝΕ αναφέρεται: «Πριν λίγες μέρες γίναμε μάρτυρες της τεράστιας ολιγωρίας κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου με αφορμή τα 150 (148 πρόσφυγες και 2 εργαζόμενοι) – μέχρι στιγμής- κρούσματα κορωναιού στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι νομού Αργολίδας. Επίσης ένα ακόμα επιβεβαιωμένο κρούσμα στη δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα.
Αυτή η εξέλιξη μόνο τυχαία δεν είναι καθώς δεν είχαν παρθεί τα απαραίτητα και πιο «εξειδικευμένα μέτρα» στις προσφυγικές δομές, με τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν εκεί.
Είναι ευτύχημα πως ακόμα δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα και εδώ στο νομό καθώς γνωρίζουμε τις συνθήκες στις οποίες διαμένουν εδώ και κάποιους μήνες οι περίπου 270 πρόσφυγες στο ξενοδοχείο Sparta Inn. Σε αυτές τις συνθήκες (μεγάλος αριθμός ατόμων σε μικρό χώρο) είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί ο ιός.
Σε αυτό προστίθενται και τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας από το κράτος καθώς στο χώρο του ξενοδοχείου γίνονται μόνο απολυμάνσεις στους κοινόχρηστους χώρους και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά ατομικής υγιεινής όπως αντισηπτικά, μάσκες, γάντια τα οποία οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι εργαζόμενοι πρέπει να τα αγοράζουν μόνοι τους.
Κυβέρνηση, περιφερειακή και τοπικές αρχές δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε αυτήν την κατάσταση. Πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη μεταδοθεί ο ιός, προστατεύοντας την υγεία όλων των κατοίκων, των προσφύγων, των εργαζομένων στις δομές.

Εμείς απαιτούμε εδώ και τώρα:
- Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους διαμένοντες του ξενοδοχείου και των εργαζομένων που δουλεύουν εκεί.
-Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων, να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής.
- Να εξοπλιστεί και να ενισχυθεί το ιατρείο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξασφαλίζεται η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες δομές Υγείας εφόσον χρειάζεται.
- Για το διάστημα του υγειονομικού περιορισμού στη δομή φιλοξενίας να εξασφαλιστούν για όλους τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, συνολικά όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη διαβίωση των προσφύγων.
- Οι εργαζόμενοι είναι η καρδιά της λειτουργίας της δομής και είναι ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, να εξασφαλιστούν σταθερές εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα».