• Χρησιμοποιείτε τον COVID-19 για απαξίωση των δημόσιων υποδομών Υγείας
  • Συστηματική υποτίμηση του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του νοσοκομείου Αγ. Σοφία με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή παιδιών
  • Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παραπέμπει τα περιστατικά στην ιδιωτική Υγεία


ΕΛΛΑΔΑ. Σχεδιασμένη απαξίωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Αγ. Σοφία με τίμημα τις ζωές παιδιών, κατήγγειλε στη Βουλή ο Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή. Κάλεσε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει την πλήρη λειτουργία του κέντρου. Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης απέρριψε κάθε ενδεχόμενο άμεσης επαναλειτουργίας του κέντρου.

«Η εδώ και μια δεκαετία συστηματική υποτίμηση του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου, που σήμερα συνεχίζεται με πρόσχημα την πανδημία του COVID-19, έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της μοναδικής, δημόσιας παιδοκαρδιοχειρουργικής μονάδας της χώρας και την παραπομπή των περιστατικών καταρχήν στο Ωνάσειο», τόνισε ο Κ. Αρσένης. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης, στην οποία έχει υποπέσει το Κέντρο με βαρύ τίμημα για οικογένειες και παιδιά, έφερε την περίπτωση της οικογένειας Βρανάκη, της οποίας το παιδί παρακολουθείται συστηματικά από τη γέννησή του λόγω πολλών προβλημάτων. Εν μέσω καραντίνας, το παιδί έπρεπε να χειρουργηθεί στην καρδιά. Όμως το Ωνάσειο δεν ανέλαβε το χειρουργείο, διότι υπήρχαν συνοδά προβλήματα ΩΡΛ και το Ωνάσειο δεν διαθέτει παιδιατρικές κλινικές άλλων ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» η μητέρα κατήγγειλε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δημοσίως και ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, έδωσε εντολή να χειρουργηθεί το παιδί, χωρίς κόστος για την οικογένεια, στο νοσοκομείο Ιασώ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία, η μητέρα ρώτησε τον Β. Κικίλια: «Γιατί δεν ανοίγετε το Κέντρο μας, κύριε Υπουργέ; Εγώ δεν θέλω να επωφεληθεί μόνον το δικό μου παιδί. Τόσα παιδιά περιμένουν χειρουργείο!» Και σύμφωνα με τη δικηγόρο, ο Υπουργός απάντησε: «Να κοιτάτε το δικό σας παιδί και να αφήσετε τα άλλα».: Η κ. Βρανάκη απάντησε: «Με αναγκάζετε να δεχθώ φιλανθρωπία, όταν δικαιούμαι δημόσια, δωρεάν, περίθαλψη». Είναι εμφανής, λοιπόν, η πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου να αναγάγει το συλλογικό σε ατομικό, υποβιβάζοντας την έννοια της ωφέλειας της δημόσιας Υγείας.

Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδιασμού, απαξιώνεται συστηματικά το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου, καθώς η προσφορά των παιδοκαρδιοχειρουργών του Αγ. Σοφία να χειρουργήσουν στο Ωνάσειο, όπου παραπέμπονται συστηματικά τα περιστατικά, έμεινε αναπάντητη.

Εξίσου, αγνοείται η ολοκληρωμένη πρόταση παιδοκαρδιοχειρουργών και παιδοκαρδιολόγων του Αγ. Σοφία για την επαναλειτουργία της ΜΕΘ του Καρδιολογικού Κέντρου και μεταφορά της «ΜΕΘ-COVID» στη γειτονική Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Όπως σημείωσε ο Κ. Αρσένης, «στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού η ΜΕΘ του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου φιλοξένησε για λίγες ώρες ή ένα βράδυ μόνον έξι ύποπτα περιστατικά, από τα οποία μόνον ένα ήταν διασωληνωμένο και τα άλλα ήταν αρνητικά. Ουσιαστικά, δηλαδή, η Παιδοκαρδιοχειρουργική ΜΕΘ έχει υποβιβασθεί σε θάλαμο υποδοχής και είναι σχεδόν μονίμως άδεια!»

«Τι να κάναμε; Εάν είχαμε κρούσμα σε παιδιά, να μην είχαμε μονάδα εντατικής θεραπείας; Όμως δεν αφήσαμε ακάλυπτα τα παιδιά που έχρηζαν καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Ορίσαμε το Ωνάσειο ως αρμόδιο νοσοκομείο. Είχε γίνει αυτό αρκετές φορές στο παρελθόν και είχε γίνει και λίγους μήνες πριν από την πανδημία» απάντησε ο Υφυπουργός Υγείας Β.Κοντοζαμάνης. Και συνέχισε: «Από τον Σεπτέμβριο 2019, τα επείγοντα παραπέμπονταν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Και είναι το μεγαλύτερο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας, όπως καταδεικνύεται από τον αριθμό των επεμβάσεων. Δεν αφήσαμε ακάλυπτη την ανάγκη για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Διασφαλίσαμε την ασφάλεια των παιδιών. Το Ωνάσειο αποτελεί κορυφαίο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας».

«Υπάρχουν άλλες υποδομές, ακόμη και στο νοσοκομείο Αγ. Σοφία, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την ανάγκη για COVID-19. Αντικαταστήσιμες υποδομές. Επιλέγετε τη μόνη που δεν μπορεί να αντικατασταθεί και ο στόχος σας είναι η ιδιωτικοποίηση. Και μάλιστα, χωρίς να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλα τα συνοδά νοσήματα» είπε ο Κ.Αρσένης.

«Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει παιδοκαρδιοχειρουργική ΜΕΘ έξω από τα νοσοκομεία Παίδων!» τονίζει ο Κ.Αρσένης. Και συμπληρώνει: «Η διαχείριση του COVID-19 από την κυβέρνηση δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Όχι μόνον δεν ενισχύθηκαν οι δομές του ΕΣΥ, αλλά βλέπουμε να χρησιμοποιείται η πανδημία ως επιχείρημα για να απαξιωθούν δομές της δημόσιας Υγείας, που επιδιώκεται να υποκατασταθούν από ιδιωτικά θεραπευτήρια».