ΛΑΚΩΝΙΑ. Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στ. Αραχωβίτης προς τον υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια.

Η Ερώτηση κατατίθεται ύστερη από την επίσκεψη του κ. Αραχωβίτη στο Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη και την ιδίοις όμμασι διαπίστωση της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου Ευρώτα.

Όπως αναφέρει ο κ. Αραχωβίτης, «…Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ιατρών και του λοιπού προσωπικού, η κατάσταση που διαπιστώσαμε και μας περιγράφηκε όταν επισκεφθηκαμε με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τη Μονάδα Υγείας, είναι τραγική μπροστά στις νέες συνθήκες. Έλλειψη προσωπικού, υποστελέχωση και σχεδόν παύση λειτουργίας στα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου Ευρώτα, απίστευτη καθυστέρηση στον εφοδιασμό μέσων ατομικής προστασίας και λοιπού υγειονομικού υλικού είναι μερικά από τα σημεία που διαπιστώσαμε».

Αναλυτικά η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη είναι ένα Κέντρο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊου στην Λακωνία αλλά και των πολλών αγροτικών καλλιεργειών που απαιτούν μεγάλο αριθμό εργατικών χεριών.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ιατρών και του λοιπού προσωπικού, η κατάσταση που διαπιστώσαμε και μας περιγράφηκε όταν επισκεφθηκαμε με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τη Μονάδα Υγείας, είναι τραγική μπροστά στις νέες συνθήκες. Έλλειψη προσωπικού, υποστελέχωση και σχεδόν παύση λειτουργίας στα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου Ευρώτα, απίστευτη καθυστέρηση στον εφοδιασμό μέσων ατομικής προστασίας και λοιπού υγειονομικού υλικού είναι μερικά από τα σημεία που διαπιστώσαμε.

Στην περιοχή ευθύνης του Κ.Υ Βλαχιώτη υπάρχει μια δομή όπου έχουν τεθεί σε καραντίνα οι θετικοί στον ιό ασθενείς. Παράλληλα υπάρχει ένας δεύτερος χώρος καραντίνας με τις διαπιστωμένες επαφές των θετικών ασθενών. Αυτοί οι δύο χώροι εποπτεύονται από το προσωπικό του εν λόγω Κ.Υ. χωρίς να έχει δοθεί μέριμνα για ενίσχυση με επιπλέον υλικά νοσηλείας πρώτης ανάγκης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Δεδομένου ότι στη Λακωνία και σε άλλες περιοχές της χώρας έχει ξεκινήσει ή ξεκινάει οσονούπω η διαδικασία της ελαιοσυλλογής που απαιτεί επιπλέον εργατικά χέρια, με ποιόν τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα σκοπεύετε να ενισχύσετε τις δομές Υγείας της Λακωνίας σε προσωπικό;

• Σκοπεύετε να προμηθεύσετε τις δομές Υγείας με ικανό αριθμό γρήγορων τεστ (rapid tests) για τον προληπτικό έλεγχο (scanning) τόσο των εργατών γης όσο και του γενικού πληθυσμού;

• Σκοπεύετε να προμηθεύσετε τις δομές Υγείας με αναλώσιμα υλικά ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υγειονομικές συνθήκες που έρχονται;»