ΠΑΤΡΑ. Εναρκτήρια συνάντηση, αυτή την εβδομάδα, για το έργο Move Your Hands for Dementia (MYH4D) που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+.

Στόχος του έργου, η υποστήριξη ενηλίκων και εκπαιδευτικών στην ανάπτυξη ικανοτήτων στην αντιμετώπιση της Άνοιας σε ενήλικες και ηλικιωμένους.

Η συνεργασία MYH4D αποτελείται από τέσσερις δημόσιους και ιδιωτικούς συνεργάτες εμπειρογνωμοσύνης που εμπλέκονται στην Άνοια, από την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία και τέσσερις τεχνικούς εταίρους από Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα, κ. Σπύρος Συρμακέσης.

Στα πλαίσια του έργου, μεταξύ των άλλων, θα υλοποιηθεί μια ανοικτή διαδικτυακή πλατφόρμα μαθημάτων (MOOC) για τη διάγνωση της Άνοιας σε πρώιμο στάδιο, την παροχή πρώτης βοήθειας σε ενήλικους και ηλικιωμένους με Άνοια και την παροχή φροντίδας στο σπίτι για την ειδική αυτή κατηγορίας συνανθρώπων μας. Υπεύθυνος για την υλοποίηση της πλατφόρμας είναι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Πάτρα.

Κατά την τοποθέτησή του στην εναρκτήρια συνάντηση, ο κ Σπύρος Συρμακέσης τόνισε:

«Η εκπαίδευση ενηλίκων και ηλικιωμένων σχετικά με την Άνοια στοχεύει να τους εξοπλίσει με γνώσεις, τεχνογνωσία, δεξιότητες και / ή ικανότητες. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι η κακή παιδεία στον τομέα της υγείας περιορίζει μια σειρά επιλογών τρόπου ζωής και δημιουργεί μέσα στην κοινωνία διαφορές και ανισότητες. Η βελτίωση της ένταξης των ατόμων με Άνοια και η αύξηση της ισότητας στην πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες σημαίνει προσωπική ικανοποίησης στις ανάγκες ένταξής τους στην κοινότητα μας, δηλαδή στην πρόσβαση σε καθημερινές συναναστροφές όπως καφετέριες και εστιατόρια, πολιτιστικές συναναστροφές (όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία), πρόσβαση σε παρόχους υγείας και ευεξίας (γυμναστήρια, πάρκα, υπηρεσίες υγείας), αλλά και υπηρεσίες κάλυψης πρωτογενών αναγκών (σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, παντοπωλεία)».