ΕΛΛΑΔΑ. Ο Επίτιμος δικηγόρος, λάκων, κ. Δημήτρης Πανταζής πρότεινε προ ημερών, την χορήγηση επιδόματος στους εργαζόμενους στις ΜΕΘ της χώρας. Με ανοικτή επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Κ. Μητσοτάκη, που δημοσίευσε το notospress.gr υπογράμμιζε ότι είναι δίκαιο και αναγκαίο όσοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού να τύχουν στήριξης.

Σήμερα η Ένωσης Βιοεπιστημόνων με ανοικτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τη Χορήγηση Επιδόματος στους Εργαστηριακούς Επιστήμονες που Στελεχώνουν τις Μονάδες Ταυτοποίησης του Κορωνοϊού, αναφέρει:

«κ. Πρωθυπουργέ,

πληροφορηθήκαμε από τα μέσα Ενημέρωσης και επικροτούμε την πρόθεσή σας να χορηγηθεί εντός των εορτών επίδομα ως αναγνώριση της υπερπροσπάθειας των Κλινικών Υγειονομικών που περιθάλπουν ασθενείς της πανδημίας στις ΜΕΘ και στις Κλινικές.

Επιτρέψτε μας όμως να επισημάνουμε ότι, εκτός από τους Κλινικούς Υγειονομικούς, αξιοθαύμαστη, αν και ανεπαρκώς προβεβλημένη, είναι και η προσπάθεια των Εργαστηριακών Επιστημόνων που εργάζονται στη ταυτοποίηση του SARS CoV-2. Αυτοί οι «ήρωες των Εργαστηρίων», στην πλειοψηφία τους Βιοεπιστημόνες, δίνουν το δικό τους αγώνα με υψηλό αίσθημα αυτοθυσίας σε επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες εντός - συχνά - υποστελεχωμένων εργαστηριών και χωρίς θεσμικά κατοχυρωμένο εργασιακό πλαίσιο. Οι επιστήμονες αυτοί εργάζονται τόσο σε Εργαστήρια του Υπουργείου Υγείας όσο και σε Εργαστήρια Αναφοράς δικαιοδοσίας του Υπουργείου Έρευνας (πχ. Παστέρ, ΕΚΕΤΑ κλπ). Ειδικά οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Έρευνας δεν έχουν λάβει ποτέ κανενός είδους τέτοια επιδότηση, αλλά ούτε λαμβάνουν πάγια κάθε μήνα το ανθυγιεινό επίδομα.

Κε Πρωθυπουργέ, η χορήγηση του επιδόματος και στους Εργαστηριακούς συναδέλφους θα ήταν έμπρακτη αναγνώριση της προσπάθειάς τους και θα προσέφερε εκτός από οικονομική βοήθεια μεγάλη ηθική ικανοποίηση και κουράγιο να συνεχίσουν το δύσκολο αγώνα.

Σε αναμονή των ενεργειών σας»