ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σε αυστηρό lockdown με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί από τις 6 σήμερα το πρωί δύο περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας στο σύνολό της και ο Δήμος Σπάρτης στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας.

Το αυστηρό lockdown επιβάλουν λόγοι σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα η ανάγκη για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου covid-19.

Η απόφαση ελήφθη με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά μετά το πέρας έκτακτης σύσκεψης που έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων, στην οποίαν γνωστοποιήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις δύο περιοχές.

Τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, διαμορφώνουν ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών.

Τα περιοριστικά μέτρα είναι τα εξής:

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

Από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται:

H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕΠΥΔ) Πελοποννήσου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕΠΑΔ) Πελοποννήσου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης.

H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/1.

Το ΦΕΚ

Η απόφαση για την Αργολίδα και το Δήμο Σπάρτης δημοσίευτηκε σε ΦΕΚ.

Δείτε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται από τις 6 το πρωί σήμερα Πέμπτη 14 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας 18 Ιανουαρίου.