ΕΛΛΑΔΑ. Αισιοδοξούν οι λοιμωξιολόγοι από την απουσία εκθετικής αύξησης δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά. Αργή η αποσυμπίεση του συστήματος υγείας .

«Ίσως να μπορούμε να χαμογελάσουμε κάτω από τη μάσκα μας». Η φράση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κ. Βάνας Παπαευαγγέλου κατά τη συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, συνοψίζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία από τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας. Άλλωστε, τα σταθερά δεδομένα και, κυρίως, η απουσία εκθετικής αύξησης δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά, έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου την ερχόμενη Δευτέρα με αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Ένας στους τρεις ασθενείς με COVID-19 κατοικεί στην Αττική, η οποία συγκεντρώνει πάνω από 2.500 ενεργά κρούσματα και 187 νέες διαγνώσεις, διατηρώντας την εύθραυστη επιδημιολογική της κατάσταση με ήπιες αυξομειώσεις. Στα ανησυχητικά δεδομένα του λεκανοπεδίου, η κ. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε τον δείκτη Rt (ρυθμός αναπαραγωγής) στο 0,99, οριακά κάτω από τη μονάδα που σημαίνει υποχώρηση της πανδημίας.

Συνεπής στην καλή επιδημιολογική της πορεία παραμένει η Θεσσαλονίκη, με χαμηλότερο δείκτη Rt, όπως ανέφερε η καθηγήτρια, και 77 νέες διαγνώσεις.

Σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κινούνται οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας (16), Βοιωτίας (13), Έβρου (12), Ημαθίας (14), Κιλκίς (12), Κοζάνης (14), Λάρισας (27), Λέσβου (10), Μαγνησίας (13), Σερρών (22), Τρικάλων (15) και Χαλκιδικής (12).

Τα τοπικά lockdown

Η πορεία της επιδημίας φέρνει και αναπροσαρμογές στα αυστηρά τοπικά lockdown. «Στην Πολιτική Προστασία δεν βιαζόμαστε να κλείσουμε περιοχές, αλλά έχουμε άμεσα αντανακλαστικά για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές» διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, εξηγώντας τα κριτήρια που οδηγούν στη λήψη αποφάσεων.

Παράταση των μέτρων έως 25 Ιανουαρίου για τον Ασπρόπυργο (με 102 ενεργά κρούσματα), τις τοπικές κοινότητες του Κρόκου, της Σιάτιστας, και του δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του δήμου Σητείας Λασιθίου, τη νήσο Κάλυμνο, το δήμο Σπάρτης και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας.

Η αποσυμπίεση του συστήματος υγείας

Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων σταθερά στα επίπεδα του πρώτου μισού του Οκτωβρίου, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, μαρτυρά την αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας με πιο αργό ρυθμό. Αν και η εικόνα παραμένει επιβαρυμένη, η 15% μείωση στους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες (ΜΕΘ) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μαρτυρά βελτίωση. Για σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 319 διασωληνωμένους – λιγότεροι κατά 9 από χθες – και 34 θανάτους.

Οι νοσηλευόμενοι σε όλη την επικράτεια υπολογίζονται στους 1.700, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, με μέσο αριθμό εισαγωγών 130, «υποδιπλάσιο αυτού που είχαμε πριν από ένα μήνα». Η πληρότητα των ΜΕΘ στη χώρα είναι στο 55% και στη Θεσσαλονίκη στο 61%.

Η αγωνία των ειδικών βέβαια κορυφώνεται ενόψει τον επόμενων δύσκολων μηνών, με τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα να εμποδίζουν την παραπάνω συμπίεση της επιδημίας, τόνισε η καθηγήτρια.

Η θετική εικόνα της χώρας εντούτοις, όπως αποτυπώθηκε και στα στοιχεία του ECDC, οδήγησε στην απόφαση για επαναφορά του λιανεμπορίου, μετά και το επιτυχημένο άνοιγμα των σχολείων με μόλις 7 κρούσματα επί 5.000 τεστ στους εκπαιδευτικούς και την ανάγκη κλεισίματος 3 μόνο τμημάτων στα 10.000 της επικράτειας.

Λιανεμπόριο με αυστηρή τήρηση των μέτρων

Από τη Δευτέρα 18/1, μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο και άλλες υπηρεσίες.

Η αναμενόμενη απόφαση μετά την εικόνα σταθεροποίησης έφερε το επόμενο προσεκτικό βήμα για μία «συμφωνία ευθύνης» ανάμεσα σε κυβέρνηση και πολίτες, όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εφιστώντας προσοχή στην τήρηση των μέτρων.

Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα τα καταστήματα λειτουργούν με ωράριο 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ (προαιρετικά), ενώ η μετακίνηση των πολιτών προς αυτά θα γίνεται απαραιτήτως με την αποστολή SMS με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης» ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης. Η διάρκεια της έγκρισης για τη συγκεκριμένη μετακίνηση θα διαρκεί δύο ώρες.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί με τις υφιστάμενες εξαιρέσεις, καθώς και των υπερτοπικών μετακινήσεων παραμένει ως έχει.

Τα πιο πάνω δεν ισχύουν έως τις 25/1 για τις τοπικές κοινότητες του Κρόκου, της Σιάτιστας, και του δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του δήμου Λαμιέων και Παλαιοκάστρου του δήμου Σητείας Λασιθίου, τη νήσο Κάλυμνο, το δήμο Σπάρτης και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέες άδειες για 278 νέα ξενοδοχεία, τα 19 στην Πελοπόννησο!

Προτάσεις για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Καλαμάτας

786.000 οι άνεργοι στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2020

«Αβάσταχτο χτύπημα». Γιος σκότωσε με ερπυστριοφόρο τον πατέρα του!

Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου το αυστηρό lockdown σε Αργολίδα και Σπάρτη!

Περπάτησε 2 χιλιόμετρα με πατερίτσα για να σώσει τον άνδρα της!