Έχουν τη σωστή διάταξη για την μάχη που θα δώσουν;

ΣΠΑΡΤΗ. Πολλά λέγονται και ακόμα περισσότερα ακούγονται το τελευταίο 15νθήμερο για τον Δήμο Σπάρτης σε σχέση με τον κορονοϊό. Η επίσημη ενημέρωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και όταν υπάρχει αφορά γενικές προσεγγίσεις που προβληματίζουν και εκνευρίζουν. Όταν ένας δήμος έχει χαρακτηριστεί «κόκκινος», με λαβωμένο το Νοσοκομείο του αφού 20 τουλάχιστον υγειονομικοί νοσούν και μετράει δεκάδες κρούσματα καθημερινά στην κοινωνία δεν μπορεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου να εκτιμά ως ικανοποιητική την κατάσταση στην Περιφέρειά του. Ο κ. Νίκας έπρεπε να είναι ήδη στη Σπάρτη για να διαμορφώσει άποψη… και να συντονίσει.

Όταν η Σπάρτη, η πόλη, έχει υποστεί ζημιές όμοιες με καιρό πολέμου, καταυλισμοί με κρούσματα, δομή προσφύγων με κρούσματα, Νοσοκομείο χωρίς εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία, κλειστή αγορά για 90 ημέρες και εκατόμβη κρουσμάτων στην κοινότητα δεν μπορεί ο Δήμος και κάθε φορέας, θεσμός και αξιωματούχος, να βουβαίνονται.

Οι πολίτες θέλουν εγγυημένη ενημέρωση και σαφείς οδηγίες. Ο ρόλος των ΜΜΕ δεν είναι εύκολος διότι το υπουργείο δεν απαντά σε ερωτήσεις ενώ οι περισσότεροι αρμόδιοι καλύπτονται πίσω από το απόρρητο των δεδομένων.

Η πόλη της Σπάρτης καταρρέει. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ μέσα σε 15 ημέρες εντοπίστηκαν στη Λακωνία 109 κρούσματα. Σχεδόν όλα στη Σπάρτη. Ο κοινός νους λέει ότι τα ενεργά πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα.

Τα ερωτήματα πολλά. Γίνεται ιχνηλάτηση και από ποιόν; Υποστηρίζονται όπως και όσο πρέπει οι συμπολίτες μας που έχουν νοσήσει και βρίσκονται σε απομόνωση; Τι θα γίνει αν τα κρούσματα αυξηθούν και άλλο; Το Νοσοκομείο μπορεί να ανταποκριθεί; Σημειώθηκαν θάνατοι από κορονοϊό στον Δήμο Σπάρτης; Υπάρχει συνεργασία ΕΣΥ, ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών και αν ναι γιατί δεν δημοσιοποιείται; Τα rapid tests που γίνονται επαρκούν για ελεγχθεί η κατάσταση στον Δήμο Σπάρτης; Ο εμβολιασμός εξελίσσεται; Γιατί δεν υπάρχει καθημερινή ενημέρωση (που να φθάνει στους ενδιαφερόμενους) για τους ηλικιωμένους που και πότε πρέπει να εμβολιαστούν; Οι συνθήκες για τον εμβολιασμό τους είναι ασφαλείς; Ποιος το πιστοποιεί; Τι θα γίνει με την αγορά της Σπάρτης που καταρρέει μέρα με την ημέρα; Θα υπάρξει έκτακτη αντιμετώπιση επαγγελματιών αφού βιώνουν σχεδόν 3 μήνες καραντίνα; Ποιος είναι το σχέδιο που έχουν εκπονήσει κράτος, περιφέρεια, δήμος για την αναδιάταξη της κοινότητας του Δήμου Σπάρτης; Γιατί τα σχολεία είναι ανοικτά; Τι θα γίνει αν τον Μάρτιο προκύψει νέα καραντίνα στην χώρα αι η Σπάρτη μόλις έχει εξέλθει από την δική της απομόνωση;

Μήπως τώρα είναι η ώρα ο δήμος – κοινωνία της Σπάρτης να αντιδράσει πριν πέσει σε «κώμμα» από το οποίο ακόμα και όταν συνέλθει θα έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη;

Στη Λακωνία ο ΕΟΔΥ έδωσε τις τελευταίες 15 ημέρες 109 κρούσματα. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι στη Σπάρτη. Χθες μόνον εντοπίστηκαν 22.

Η κατάσταση είναι «θανάσιμη». Επειδή η κοινότητα της Σπάρτης χαρακτηρίζεται για την βραδύτητα στις αντιδράσεις της, για τη δυσκολία της στην αποδοχή των μεταβολών και για την εσωστρέφεια της, κινδυνεύει… Όχι γιατί το γράφουν οι δημοσιογράφοι αλλά γιατί αποτυπώνεται στα γεγονότα.

Ειδήσεις σήμερα:

Σοκ στη Σπάρτη! 22 νέα κρούσματα απομακρύνουν την έξοδο από το αυστηρό lockdown!

Τα Κύθηρα συνδέονται αεροπορικά με την Θεσσαλονίκη!

Η λάκαινα Κατερίνα Γερονικολού καταγγέλλει τον Κιμούλη για εργασιακό εκφοβισμό