Πελετίδης: Η υποστελέχωση του ΕΣΥ είναι εμπόδιο αλλά θα συμβάλουμε σε κάθε προσπάθεια

ΠΑΤΡΑ. Συναγερμός έχει σημάνει στην Αχαΐα μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και της μετάλλαξης που έχει εντοπιστεί στην περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα ενεργά κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ανέρχονται στα 219, εκ των οποίων τα 183 εντοπίζονται στον δήμο Πατρέων. Αντίστοιχα, οι στενές επαφές των ενεργών κρουσμάτων αγγίζουν τις 435, ενώ οι 147 από αυτές εμφανίζουν ήδη συμπτώματα. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 45 έτη (44,94). Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα με το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος στο προσωπικό του νοσοκομείου του Άγιου Ανδρέα.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 13:00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, με θέμα την άμεση ενίσχυση και εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, λόγω της ανησυχητικά έντονης αύξησης των κρουσμάτων, που καταγράφεται στη Πάτρα.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε ότι φέτος δε θα γίνει το πατρινό καρναβάλι. «Ας το ξεχάσουμε και φέτος, δεν μπορεί να γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις, είναι επικίνδυνο και μόνο που το συζητάμε», σημείωσε και προειδοποίησε ότι τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά για όσους επιχειρηματίες μετατρέπουν τα μαγαζιά τους σε μπαρ «ορθάδικα».

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μπορεί να μας οδηγήσει στην λήψη πολύ αυστηρών μέτρων για να καταστείλουμε τη διάδοση του κορωνοϊού στην πόλη της Πάτρας, λόγω του τρόπου με τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα», πρόσθεσε μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό την άμεση ενίσχυση και εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, «δυστυχώς, η Πάτρα έχει προβλήματα και με τη μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε σε ορισμένα κλάστερς», προσθέτοντας: «Συνεπώς θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, ο κάθε θεσμός, ο κάθε εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού, είτε περιφερειάρχης, είτε δήμαρχος είτε και οι άλλοι θεσμοί. Όλοι μαζί είμαστε συνυπεύθυνοι για να πάμε μέχρι το τέλος, έτσι ώστε κάποια στιγμή με το εμβόλιο να απελευθερωθούμε».

Παράλληλα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε αυστηρές ποινές «για όσους επαγγελματίες έχουν μετατρέψει τα μπαρ και τις καφετέριες τους σε ορθάδικα» και συμπλήρωσε: «Έχουν δίκιο, είναι αγανακτισμένοι, έχουν στερηθεί εισόδημα, αλλά η κυβέρνηση τούς βοηθάει πάρα πολύ με μία σειρά από οικονομικά μέτρα. Όμως δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία και αυτό αποτελεί την ύψιστη πολιτική μας απόφαση και προτεραιότητα. Ας κάνουμε λοιπόν όλοι κουράγιο, ας σφίξουμε τα δόντια μέχρι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια».

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μετά την σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την στιγμή που έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και έχει μπει η πόλη στο «κόκκινο» σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν αυξημένα μέτρα στον τομέα της πρόληψης καθώς και στον τομέα της νοσηλείας αν χρειαστεί.

Χρειάζεται να γίνεται άμεση ανίχνευση των κρουσμάτων, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο από την διάγνωση νοσούντων από τον κορονοιό.

Παρά την έως τώρα φιλότιμη προσπάθεια του τοπικού παραρτήματος του ΕΟΔΥ και την καλή συνεργασία που έχουμε, το πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν μας παρέχει την δυνατότητα να έχουμε πλήρη κάλυψη των αναγκών μας ως πόλη.

Υπό αυτές τις συνθήκες η χθεσινή δήλωσή μου ισχύει στο ακέραιο.

Ως Δήμος Πατρέων θα πάρουμε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα και θα συμβάλλουμε σε όλες τις προσπάθειες για να περιορίσουμε την διασπορά του κορονοϊού.

Θα διεκδικήσουμε το σύνολο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε να προστατευθεί η υγεία του πατραϊκού λαού».

Ειδήσεις σήμερα:

- Η Σπάρτη στην δίνη του κορωνοϊού. Έκλεισε το Δημαρχείο!

- Μοναδικό! Νέα εντυπωσιακά ευρήματα από το ιστορικό ναυάγιο του «Μέντορα» στα Κύθηρα!

- Η εστίαση πέθανε στην Πάτρα (video)

- Kορονοϊός: Αυτή είναι η κατάσταση στην Πελοπόννησο!

- Όταν οι Γάλλοι κατέστρεψαν τους Ιερούς Ναούς του Μυστρά!