ΕΛΛΑΔΑ. Αυστηροποιούνται, όπως όλα δείχνουν, τα περιοριστικά μέτρα του lockdown, καθώς οι ειδικοί σήμερα αναμένεται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις και να εισηγηθούν σχετικά στην κυβέρνηση, ειδικά για τις περιοχές που έχουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν κατά την απογευματινή ενημέρωση στις 18:00.

Συγκεκριμένα αναμένεται να μπουν στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα, εκτός του Δήμου Πατρέων, που είναι μέχρι τώρα. Ειδικά για την Αττική, οι λοιμωξιολόγοι σκέφτονται το ενδεχόμενο να προτείνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα για τα Σαββατοκύριακα, μέτρο που είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί αυτό το διήμερο, καθώς τα σχολεία είναι κλειστά. Αντίθετα, λόγω της πολυπλοκότητας του πληθυσμού και της πόλης, δεν φαίνεται να προκρίνεται το ίδιο μέτρο για τις καθημερινές. Στις σκέψεις τους φέρεται να είναι και η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλους δήμους, μέτρο που ωστόσο παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες για να υλοποιηθεί στο Λεκανοπέδιο.

Η Αττική βρίσκεται στη χειρότερη θέση την τελευταία εβδομάδα, με την αύξηση των ενεργών κρουσμάτων να φτάνει στον δυτικό τομέα το 123%, στον Πειραιά καταγράφεται αύξηση 90%, στον βόρειο τομέα 81% και στον κεντρικό τομέα 67%. Όπως έχει τονίσει και ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, «ειδικότερα, περιοχές της Αττικής όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, σημαίνοντας συναγερμό», και επανέλαβε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, καθώς ακόμα και στα σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα, γεγονός που δεν τα καθιστά άνοσα, ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να κλείσουν δραστηριότητες.

Στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απηύθυνε χθες έκκληση στους κατοίκους ζητώντας να τηρήσουν τα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα έκρηξη των κρουσμάτων στην πόλη, αντίστοιχη του περασμένου Νοεμβρίου.

Ένα άλλο μέτρο που εξετάζουν και φαίνεται πως θα προτείνουν στην κυβέρνηση είναι το κλείσιμο του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές. Γι’ αυτό και συστήνουν να κλείσει εντελώς το λιανεμπόριο και να μην δουλέψει ούτε με click away ή click in shop το επόμενο διάστημα, πάντα στις «κόκκινες» περιοχές.

Για τα σχολεία δεν αναμένεται να αποφασιστεί κάτι σήμερα, ωστόσο την άποψη πως πρέπει να ξανακλείσουν άμεσα τα ιδρύματα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.