ΠΑΤΡΑ. Σε καλή κατάσταση είναι το 22 ημερών βρέφος που νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική covid του νοσοκομείου του Ρίο. Σύμφωνα με τον διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής Γαβριήλ Δημητρίου αν είναι καλές οι εξετάσεις του, σε 2-3 ημέρες το πολύ, θα επιστρέψει σπίτι του.

Αρχικά, το βρέφος εισήχθη το απόγευμα της Κυριακής (22/02) στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών, όπου και διαγνώσθηκε θετικό στον κορονοϊό. «Το βρεφάκι των 22 ημέρων είναι σε καλή κατάσταση και με καλή πρόγνωση», λέει στο newsit.gr ο Γαβριήλ Δημητρίου, διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο και σπεύδει να αποσαφηνίσει: «Το μωράκι δεν είναι διασωληνωμένο. Το έφεραν σε εμάς με χαμηλό πυρετό – 37.8- από το Καραμανδάνειο, όταν επιβεβαιώθηκε με pcr test ότι είναι θετικό στον κορονοϊό. Το βρεφάκι κόλλησε από τη μητέρα του, που είναι επίσης θετική. Είναι μαζί, μαμά και βρέφος στην παιδιατρική κλινική σε μονόκλινο δωμάτιο. Η ακτινογραφία του είναι καλή και οι πνεύμονες του σε καλή κατάσταση. Δεν έχει συμπτώματα κορονοϊού, δεν αντιμετωπίζει αναπνευστικό πρόβλημα, ούτε είναι τώρα εμπύρετο. Λαμβάνει ήδη από το Καραμανδάνειο αντιβίωση για να προληφθεί και να αποκλειστεί μικροβιακή λοίμωξη. Αν συνεχίσουν να είναι έτσι καλές οι εξετάσεις του, σε δυο, τρεις ημέρες το πολύ, θα επιστρέψει σπίτι του».

Αυτή τη στιγμή, το βρέφος είναι το μόνο θετικό κρούσμα στην παιδιατρική κλινική. Σε άλλο θάλαμο βρίσκεται άλλο παιδί, ύποπτο κρούσμα. Όπως εξηγεί ο κος Δημητρίου, πριν από τρεις εβδομάδες, όταν και έκλεισαν τελικά τα σχολεία στην Πάτρα, τα πράγματα ήτα πολύ πιο δύσκολα στην κοινότητα των παιδιών. «Τότε, βλέπαμε 2 με 4 θετικά παιδιά την εβδομάδα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και τώρα βλέπουμε 1 με 2. Λίγο αφ’ ότου έκλεισαν τα σχολεία άρχισαν να πέφτουν τα κρούσματα στα παιδιά. Οι προφυλάξεις και τα μέτρα ασφαλείας στα ελληνικά σχολεία φαίνεται ότι δεν μπορούσαν να τηρηθούν και για αυτό ήταν σωστό που έκλεισαν στις περιοχές με μεγάλη έξαρση. Δυστυχώς, πάντως, στην κοινότητα των Ρομά, η διασπορά είναι μεγάλη λόγω αντικειμενικής απουσίας των μέτρων προφύλαξης και έτσι παίρνει η μπάλα και τα παιδιά».